Un elev care a primit 3,50 la Matematică, a obținut nota 9,75 după contestație. Cu ce explicație vine Ministerul Educației

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 10 iul 2024, 17:51

Un elev din Focșani a depus contestație după proba de la Matematică din cadrul Evaluării Naționale și a fost surprins de rezultat

Sursa: Pixabay

Un elev de la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” Focșani, județul Vrancea, a fost victima unei greșeli majore în cadrul Evaluării Naționale 2024.

Inițial, acesta a primit nota 3,50 la proba de Matematică. În urma contestației depuse, nota finală a elevului a fost modificată la 9,75, conform rezultatelor publicate de Ministerul Educației.

Citește și: Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024 după contestații: Au fost înregistrate cele mai multe contestații din ultimii zece ani

De ce s-ar fi produs o astfel de greșeală 

Elevul a obținut inițial 9,50 la Limba română și 3,50 la Matematică. După reevaluarea lucrării de Matematică, nota a fost corectată la 9,75. Această modificare a avut un impact major asupra mediei generale a elevului, care a crescut la 9,65 pentru Evaluarea Națională 2024.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea a explicat această situație neobișnuită, menționând că a fost vorba despre „o eroare umană de încărcare a tezei pe platforma de evaluare”.

Astfel de greșeli sunt rare, dar pot apărea din cauza volumului mare de lucrări și a presiunii asupra evaluatorilor.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana. Era o dată în care trebuia să facem.”

„În cazul lucrării de la proba scrisă de matematică cu diferenţă de notare a fost o eroare umană de încărcare a tezei scanate pe platforma de evaluare. În urma afişării rezultatelor în data de 03.07.2024, candidatul a făcut contestaţie, lucrarea a fost scanată, reîncărcată pe platformă şi a fost evaluată. Comisia Judeţeană de organizare a evaluării naţionale a luat măsuri asupra asistentului 1, în conformitate cu prevederile art.26

alin (5) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2010-2011, Anexa 2 la Ordinul nr.4.801/ 31.08.2010, cu privire la organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2010-2011, valabilă şi în anul şcolar 2023-2024”, se arată marţi într-un comunicat al ISJ Vrancea, potrivit edupedu.ro

Record la numărul de contestații depuse în ultimul deceniu

Anul acesta, numărul de contestații depuse a atins un record al ultimului deceniu, cu peste 27 de mii de cereri de reevaluare. Conform datelor Ministerului Educației, la cele trei materii de examen au fost înregistrate 27.642 de contestații, majoritatea fiind pentru proba de Limba și literatura română.

Cazuri de asemenea discrepanțe mari în notare sunt rare și nu sunt în general evidențiate de Ministerul Educației în analizele oficiale.

În graficele publicate pe site-ul ministerului, modificările de punctaj arată variații de cel mult 1,95 puncte în plus și -1,45 puncte în minus.