Un embrion de dinozaur perfect conservat a fost găsit în China

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 23 sep 2022, 05:25

Un embrion de dinozaur perfect conservat a fost găsit în China

Sursa: AFP/Universitatea Birmingham

Cercetătorii care au găsit embrionul de dinozaur au spus că oul a fost probabil conservat de o alunecare bruscă de noroi care l-a îngropat.

Oamenii de știință  au anunțat descoperirea unui embrion de dinozaur perfect conservat, care se pregătea să iasă din ou, la fel ca un pui. Embrionul a fost descoperit în Ganzhou, în sudul Chinei, iar cercetătorii estimează că are cel puțin 66 de milioane de ani.

Un ou de dinozaur a fost descoperit în China

Se crede că este un dinozaur teropod fără dinți sau oviraptorosaur și a fost numit Baby Yingliang.

Cercetătorul Dr. Fion Waisum Ma a spus că este „cel mai bun embrion de dinozaur găsit vreodată în istorie”.

Descoperirea le-a oferit cercetătorilor o mai bună înțelegere a legăturii dintre dinozauri și păsările moderne. Fosila arată că embrionul se afla într-o poziție ondulată cunoscută sub denumirea de „tucking”, care este un comportament observat la păsări cu puțin timp înainte de a ecloziona.

Citeste si: În ce hal a ajuns Nicolas Cage! Ce s-a ales de averea de 110 milioane de dolari pe care a câștigat-o actorul de-a lungul carierei lui

„Acest lucru indică faptul că un astfel de comportament la păsările moderne a evoluat mai întâi și a apărut printre strămoșii lor dinozauri”, a declarat Dr. Ma.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Oviraptorosaurii au fost dinozauri cu pene care au trăit în ceea ce este acum Asia și America de Nord în perioada Cretacicului târziu – între 100 și 66 de milioane de ani în urmă.

Profesorul paleontolog Steve Brusatte, care a făcut și parte din echipa de cercetare, a scris pe Twitter că este „una dintre cele mai uimitoare fosile de dinozaur” pe care le-a văzut vreodată și că embrionul era în pragul eclozării.

Baby Yingliang are 27de centimetri lungime de la cap până la coadă și se odihnește în interiorul unui ou lung de 17 centimetri la Muzeul de Istorie a Naturii Pietrei Yingliang din China.

Citeste si: Care este rolul jocurilor educaționale de la PitiClic?

Oul a fost descoperit pentru prima dată în 2000, dar a fost depozitat timp de 10 ani.

Abia când au început lucrările de construcție ale muzeului și au fost sortate fosilele vechi, cercetătorii și-au îndreptat atenția către oul despre care bănuiau că ținea un embrion înăuntru.

O parte a corpului dinozaurului este încă acoperită de rocă, iar cercetătorii vor folosi tehnici avansate de scanare pentru a crea o imagine a scheletului său complet.

 

Taguri: