În noaptea aceasta va avea loc un rar fenomen astronomic. În această seară, planeta noastră va trece printr-un nor de praf stelar. La un moment dat acesta a format coada cometei Halley.
În ce interval vor putea fi observate stelele căzătoare
Aceasta este explicația ploii de meteoriți care va putea fi văzută în seara de sâmbătă, 21 octombrie, spre duminică, 22 octombrie.
Șansele de a vedea Oriondele sunt mult mai mari dacă priviți cerul timp de o oră. Acest fapt se explică prin capacitatea de adaptabilitate la întuneric a ochiului uman. Astfel vă veți putea bucura, cu ușurință, de uimitorul fenomen astronomic.
De asemenea, este recomandat să priviți fenomenul dintr-o zonă în care poluarea luminoasă este redusă.
Acești meteoriți poartă numele de „Orionde”, întrucât provin din constelația Orion, iar momentul cel mai bun pentru a-i observa este între miezul nopții și răsărit, adică în intervalul orar 00:00 – 07:00.
În acest timp, ploaia de meteoriți se va situa sus pe cer, fiind mai radiantă.
În noaptea aceasta Luna va fi, și ea, mai strălucitoare, luminând cu o intensitate de 37% în timpul fenomenului Oriondelor.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
De la ce vine numele cometei Halley
Acest fenomen astrologic are loc o dată la 76 de ani, atât timp îi ia cometei Halley să orbiteze Soarele și să revină în Sistemul Solar.
Cometa Halley este denumită după un astrolog englez renumit în istorie pentru observarea cometelor în anii 1531, 1607 și 1682. Acesta se numea Edmond Halley și, în urma celor 3 apariții ale fenomenului, a observat că este vorba despre aceeași cometă, care poate fi făzută de pe Terra la un interval fix de timp.
După ce a observat frecvența acestui fenomen, Halley a preconizat că următoarea apariție a corpului ceresc va fi în anul 1758. Cu toate că nu a mai trăit destul pentru a prinde acest moment, astrologul nu s-a înșelat, previziunea lui adeverindu-se întocmai. Atunci, în semn de omagiu, cometa a primit numele lui.
Citește și: Pe 14 octombrie are loc eclipsa inelară de soare: Iată tot ce trebuie să știi despre acest fenomen