Un înalt diplomat al UE solicită patrule navale în strâmtoarea Taiwan

Autor: Bogdan Frațilă

Articolul de opinie al lui Josep Borrell îndeamnă UE să își asume un rol mai activ în conflictul din Taiwan.

Sursa: PixaBay

Articolul de opinie al lui Josep Borrell îndeamnă UE să își asume un rol mai activ în conflictul din Taiwan.

Articolul de opinie al lui Josep Borrell îndeamnă UE să își asume un rol mai activ în conflictul din Taiwan. Poziția sa este în contrast puternic cu opiniile lui Emmanuel Macron. Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut marinei militare a blocului să patruleze în strâmtoarea Taiwan, în semn de angajament, într-un articol de opinie publicat duminică într-un săptămânal francez.
Scriind în Journal Du Dimanche, Josep Borrell a declarat că Europa trebuie să fie "foarte prezentă în această chestiune" și că aceasta privește continentul "din punct de vedere economic, comercial și tehnologic".


Cuvintele sale au reluat comentariile pe care le-a făcut marți, în cadrul unei dezbateri despre China la Parlamentul European.
"Taiwanul face parte în mod clar din perimetrul nostru geostrategic pentru a garanta pacea", a spus atunci Borrell. "Nu doar dintr-un motiv moral, o acțiune împotriva Taiwanului trebuie neapărat respinsă. Ci și pentru că ar fi, în termeni economici, extrem de gravă pentru noi, deoarece Taiwanul are un rol strategic în producția celor mai avansate semiconductori", a spus el.

Beijingul consideră Taiwanul drept teritoriu chinezesc și nu a exclus folosirea forței pentru a pune insula sub controlul său.

Contactele dintre Taipei și SUA determină exerciții militare chinezești

Apelul lui Borrell pentru patrularea navală vine la două săptămâni după ce China a lansat un exercițiu de trei zile în jurul Taiwanului, simulând lovituri țintite și blocarea insulei. Acesta a fost un răspuns la o întâlnire între președintele taiwanez Tsai Ing-wen și președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, la începutul lunii aprilie, când Tsai se întorcea în Taiwan dintr-un turneu

în America Centrală, via Statele Unite. China se opusese anterior întâlnirii programate și avertizase SUA că va "riposta".
Însă, la începutul acestei luni, președintele francez Emmanuel Macron a susținut că europenii nu ar trebui să fie "adepții" SUA în cazul unui conflict cu China în legătură cu Taiwanul. Europa "nu ar trebui să fie prinsă într-o dezordine a lumii și în crize care nu sunt ale noastre", declarase el după o vizită la Beijing, atrăgând critici din partea politicienilor din SUA și Europa.

Macron a vorbit apoi joi cu președintele american Joe Biden în cadrul unei convorbiri telefonice pentru a-și reafirma viziunea geopolitică comună.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Relații diplomatice

China și Taiwan sunt guvernate separat de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949, dar Beijingul își revendică în continuare suveranitatea și insistă asupra principiului "o singură Chină" în relațiile internaționale. Majoritatea țărilor, inclusiv statele UE și SUA, nu recunosc oficial Taiwanul ca țară, dar mențin unele relații diplomatice neoficiale cu guvernul său.
În urma călătoriilor peste hotare ale actualului și fostului președinte taiwanez, partidele politice se pregătesc pentru alegerile din Taiwan din 2024, sloganul "război sau pace" dominând conversația.


În urma celor două călătorii de profil înalt în străinătate ale președintelui Tsai Ing-wen și ale fostului lider Ma Ying-jeou, principalele partide politice din Taiwan se pregătesc treptat pentru alegerile prezidențiale din 2024.
Catalogând călătoria sa în China continentală drept o încercare de a restabili pacea în Strâmtoarea Taiwan, Ma- care face parte din principalul partid de opoziție Kuomintang (KMT)- a declarat că tensiunea cu China a escaladat sub administrația Tsai și că Taiwanul va trebui să aleagă între "pace și război".
Pe de altă parte, Tsai- care s-a întâlnit recent cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy- a declarat jurnaliștilor că liderii celor doi aliați din America Centrală ai Taiwanului, Guatemala și Belize, și-au reafirmat legăturile diplomatice cu insula democratică.
De asemenea, ea a precizat că legislatori din ambele partide din Statele Unite și-au exprimat, de asemenea, solidaritatea cu Taiwanul.

Citește și: Casa Albă începe planificarea anticipată pentru dezvoltarea 6G?

Citește și: Americanii din Sudan au fost și ei evacuați

Citește și: Parlamentul UE aproba Legea privind urmarirea pietelor active Cryoto!