Un medicament care lipsește din România de peste un an poate duce la îmbolnăvirea copiilor. Începerea școlilor îi îngrijorează pe medici

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 31 mai 2023, 00:25

Un medicament care lipsește din România duce la îmbolnăvirea copiilor

Sursa: Istock

România, de mai bine de un an, nu dispune de un medicament extrem de important pentru copii. Fără el, aceștia riscă să cadă pradă virozelor care se pot înmulți, odată cu începerea școlilor.

Un medicament de care România nu dispune de peste un an și care este extrem de important pentru copii poate îngreuna extrem de tare sistemul sanitar, odată cu începerea școlilor.

Un medicament lipsă din România îi pune pe elevi în pericol

Flixotide este unul dintre medicamentele esențiale pentru copii, mai ales că acesta nu are niciun înlocuitor. Medicamentul este necesar pentru aproximativ 200.000 de elevi, însemnând 7% dintre aceștia.

Flixotide este esențial în tratarea copiilor care au boli ce se aseamănă astmului, iar medicii sunt nevoiți să improvizeze, până când acesta se va găsi, din nou, în țara noastră.

Mai mult decât atât, copiilor din țara noastră li se administrează de 10 ori mai multe medicamente, dar și de 10 ori mai des, prin nebulizare, ceea ce duce la reacții adverse.

Citeste si: Maria a murit înţepată de scorpion pe o insulă din Grecia. Autorităţile au ignorat apelurile familiei fetiţei: “Nu e nimeni care să ne ajute”

Un medicament care lipsește din România duce la îmbolnăvirea copiilor
[Sursa: Istock]

„Dăm drumul dispozitivului și vedem că apare această ceață. Asitentele noastre le arată mamelor, le lăsăm pe ele să facă doza a doua sau a treia. E important să urmeze strict ce au fost învățați. Trebuie protejați ochii, pentru că această ceață cară substanțe, fie usturante, fie iritante... Dacă ajung în ochi, copilul începe să plângă, să hiperventileze. O parte o înghite... dacă plânge nu-l ții ca să-i faci doctoria, ci oprești aparatul, îl lași să se liniștească”, a spus Mihai Craiu, medic primar pediatru.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Medicația inhalatorie poate fi adimistrată de părinți, dar în urma unei pregătiri

Medicația inhalatorie se poate administra atât în spitale, cât și la domiciliu, dar, pentru ca acest lucru să poată fi făcut acasă, părinții trebuie să fie pregătiți înainte.

De asemenea, în cazul în care nu este efectuată așa cum trebuie, medicația inhalatorie poate duce la repercursiuni destul de grave. Din nefericire, deoarece Flixotide este de negăsit în țara noastră, aceasta este realizată necorespunzător

„Nu se găsește în România de mai multă vreme, de peste un an, indiferent de câte semnale au fost trase, în acest moment pacienții copii recurg la improvizații. A folosi un medicament interzis pentru uz inhalator, numai pentru că nu găsim un medicament recomandat, poate să vină la pachet, riscul bolii cu riscul efectelor adverse. Dragi părinți, nu nebulizați medicamente de uz injectabil!

Citeste si: Vești bune pentru omenire! Cercetătorii ar fi creat un vaccin împotriva cancerului, cu un mare potențial

Tahicardie extremă, palpitații, agitație, modificări de tensiune, crize convulsive, toate astea noi le-am văzut aici, la urgențe, în urma medicamentației inhalatorii. Nu sunt frecvente, dar sunt. Mă refer la școlarul mic și la preșcolar. Față de media copiilor din UE primesc de aproximativ 10 ori mai des și mai mult”, a mai spus Mihai Craiu, conform digi24.ro.