Măsura Guvernului Republicii Moldova vine ca parte a unui efort susținut de Programul Alimentar Mondial și va începe să fie implementată din 10 decembrie.
Ce a declarat ministrul Muncii despre plata unică a alocației sociale
Plata unică a alocației sociale va fi acordată automat, fără necesitatea completării unor cereri sau depunerii de documente justificative. Părinții sau reprezentanții legali ai copiilor care primesc deja alocația socială de la Casa Națională pentru Asigurări Sociale (CNAS) vor putea ridica suma direct de la oficiile poștale, prezentând doar buletinul de identitate.
„Știu că de multe ori părinții copiilor cu dizabilități se simt pe cont propriu. Venim cu acest nou pachet de suport pentru a fi mai aproape de toate familiile cu copii cu dizabilități din Republica Moldova și vom continua să oferim toată susținerea noastră”, a spus Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, citat de evz.ro.
Aceasta nu este prima inițiativă de acest fel. În decembrie 2023, un program similar a oferit sprijin financiar unic familiilor cu copii cu dizabilități. Autoritățile subliniază că aceste măsuri fac parte dintr-un efort mai amplu de susținere a persoanelor vulnerabile.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Prin ce reformă s-a stabilit plata unică a alocației sociale
Odată cu lansarea reformei „Restart” Republica Moldova a adus îmbunătățiri semnificative în sistemul de asistență socială. Scopul acestei reforme este creșterea accesului la servicii sociale de calitate și uniformizarea acestora pe întreg teritoriul țării.
„În doar nouă luni, am adus serviciul „Echipa mobilă” în toate raioanele. Anterior, acestea existau doar în 15 raioane din țară. Totodată, au fost angajați 150 de specialiști noi în protecția drepturilor copilului. În prezent, se lucrează la îmbunătățirea sistemului informațional pentru managementul de caz. De-a lungul anului, asistenții sociali, asistenții sociali comunitari, specialiștii în protecția drepturilor copiilor și specialiștii în protecția persoanelor cu dizabilități au trecut un șir de instruiri.
Acestea au scopul de a consolida capacitățile specialiștilor și pentru a putea fortifica impactul muncii acestora în comunitățile sale.
Citește și: Ucraina și Moldova au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană
Prin acest program, autoritățile urmăresc să asigure sprijin echitabil pentru categoriile vulnerabile, inclusiv copii, vârstnici și persoane cu dizabilități, indiferent de zona geografică. Potrivit MMPS, reforma a îmbunătățit guvernanța, transparența și calitatea serviciilor sociale, contribuind la o mai bună integrare și protecție a persoanelor aflate în dificultate.