Un nou ajutor pentru persoanele cu handicap. Ce au decis autoritățile și de când vor fi distribuite tichetele

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 08 sep 2023, 03:10

Persoanele cu handicap ar putea primi noi tichete în 2023

Sursa: unsplash

Anul 2023 aduce schimbări și pentru persoanele cu handicap. Începând de anul viitor, aceste persoane vor primi noi tichete din partea statului. Pentru ce vor fi folosiți banii?

Un nou proiect de lege, care a trecut de votul deputaților, prevede ca persoanele cu handicap să primească un nou ajutor din partea statului, sub forma unor tichete. Iată cum vor fi acordate aceste tichete, de când va începe distribuirea lor și cine vor fi beneficiarii.

Tichete pentru persoanele cu handicap. Cine va beneficia de acest ajutor din partea statului? 

Deputații au votat ca începând din 2023, persoanele cu handicap să primească un nou ajutor din partea statului. Este vorba despre o serie de măsuri care fac parte dintr-un proiect de lege privind susținerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi şi aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia şi de prevenire a instituţionalizării. Practic, deputații au votat ca în fiecare an, persoanele cu handicap să primească tichete pentru recuperare sau reabilitare.

Conform proiectului de lege, persoanele care au handicap grav vor beneficia de 12 tichete în fiecare an, în timp ce persoanele care au un handicap accentuat vor primi 6 tichete. Acestea vor putea fi folosite pentru terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie, la recomandarea medicului de familie sau specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap, potrivit avocatnet.ro.

În fiecare an, valoarea tichetelor va fi stabilită și actualizată prin hotărâre de Guvern, astfel că va fi suportată integral din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, prin casa de asigurări de sănătate de care aparține persoana cu handicap sau din fonduri externe nerambursabile. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Tichete sociale pentru nou-născuți 2022. Ajutor în valoare de 2,000 de lei din partea statului pentru proaspetele mămici. Cine poate intra în posesia banilor

Când ar putea fi acordate tichetele pentru persoanele cu handicap?

Tichetele pentru persoanele cu handicap ar urma să fie acordate, cel mai devreme, din luna martie 2023. În perioada imediat următoare, autoritățile vor stabili și aproba metodologia de acordare, utilizare și decontare a tichetelor, astfel că va fi nevoie de un ordin comun al ministrului sănătății și a celui al muncii.

Practic, autoritățile trebuie să se pună de acord cu privire la valoarea acestor tichete și trebuie oficializate și normele de acordare, astfel că abia după ar putea să ajungă tichetele la beneficiari.

Ajutorul pentru persoanele cu handicap are ca scop principal dezvoltarea unor programe care să includă și să recunoască sportul ca mijloc de recuperare. 

Deși proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților, legea nu a intrat încă în vigoare.

Este nevoie ca proiectul de lege să fie promulgat de șeful statului, Klaus Iohannis, iar apoi, legea să fie publicată în Monitorul Oficial.

Citește și: Tichete sociale 2023. Crește numărul persoanelor care vor primi vouchere de 250 de lei. Cine va beneficia de ajutor din partea statului