Un nou cutremur a fost înregistrat luni dimineață în România. Acesta a fost resimțit în mai multe zone din țară. Iată ce magnitudine a avut acesta.
Cutremur în România, luni dimineață
Un alt eveniment seismic a fost înregistrat în dimineața zilei de luni, 13 noiembrie 2023, în județul Vrancea din România. Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a raportat un seism cu magnitudinea de 3,3 care a avut loc la ora 7:19 dimineața, la o adâncime de aproximativ 80 de kilometri.
Potrivit infp.ro, acest eveniment seismic a fost resimțit în mai multe orașe din zonă, inclusiv Focșani, Buzău, Sfântu-Gheorghe, Brașov, Bârlad și Bacău. Epicentrul seismului s-a situat în apropierea acestor orașe, la 37 km vest de Focșani, 65 km nord de Buzău, 73 km est de Sfântu-Gheorghe, 86 km est de Brașov, 93 km sud-vest de Bârlad și 94 km sud de Bacău.
Cutremurul survine la doar două zile de la un alt cutremur înregistrat în județul Gorj vineri, 10 noiembrie 2023. Seismul din Gorj a avut o magnitudine medie de 4.2 și s-a resimțit la 17 km nord-vest de Târgu Jiu. Acesta a avut repercusiuni în alte orașe din apropiere, incluzând Târgu Jiu, Hunedoara, Drobeta-Turnu Severin, Deva și Reșița.
Citește și: Stare de alertă în sudul Italiei! A erupt vulcanul Etna, din Insula Sicilia
Specialiștii de la INFP și alți seismologi au început să observe anumite particularități în activitatea seismică din diverse regiuni ale României. Mihai Diaconescu de la INFP a comentat situația din Gorj, evidențiind faptul că această zonă pare să fie implicată într-o secvență neobișnuită de seisme.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Care este impactul asupra comunității
Astfel de evenimente sunt de o importanță majoră în contextul siguranței și pregătirii comunităților. Înțelegerea fenomenelor seismice și pregătirea corespunzătoare sunt esențiale pentru minimizarea impactului negativ în cazul unor astfel de evenimente.
Înțelegerea comportamentului seismic, planificarea și simularea de situații de urgență, precum și implicarea în programe de pregătire și conștientizare sunt esențiale pentru adaptarea la astfel de evenimente.
Cum se formează cutremurele?
Cutremurele sunt rezultatul eliberării bruște a energiei acumulate în interiorul Pământului. Această energie este eliberată sub formă de unde seismice care se propagă prin scoarța terestră. Procesul prin care se formează cutremurele este complex și este legat de mișcarea plăcilor tectonice care alcătuiesc scoarța Pământului.
Scoarța Pământului este împărțită în mai multe plăci tectonice care se deplasează lent.
Aceste plăci pot fi convergente (se apropie una de cealaltă), divergente (se îndepărtează) sau laterale (alunecare orizontală). În locurile unde aceste plăci se întâlnesc sau se intersectează, se formează zone de tensiune și presiune.Pe măsură ce plăcile se mișcă, pot exista locuri unde ele se blochează sau se ciocnesc. Această blocare duce la acumularea de energie în roci și, odată ce această tensiune atinge un anumit punct critic, se eliberează sub formă de cutremur. Acest proces este similar cu cel al eliberării unei arcuri strânse: odată ce presiunea devine prea mare, arcul se eliberează brusc.
Citește și: Cutremur vineri seară în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Atunci când energia acumulată este eliberată sub formă de cutremur, se produc unde seismice care se răspândesc în toate direcțiile prin scoarța terestră. Aceste unde pot fi înregistrate de seismografe și pot fi simțite la suprafață. Intensitatea și durata unui cutremur depind de cantitatea de energie eliberată și de adâncimea la care acesta se produce.
Cutremurele sunt fenomene naturale rezultate din mișcarea plăcilor tectonice din scoarța Pământului. Înțelegerea procesului prin care se formează cutremurele este esențială pentru studiul și prevenirea impactului lor asupra oamenilor și a mediului înconjurător.