Un nou cutremur a zguduit Turcia, joi seară, 16 februarie. Seismul s-a produs în Antakya, același oraș în care cele două cutremure s-au resimțit și în urmă cu 11 zile. Ulterior, magnitudinea acestuia a fost revizuită la 5,2 grade pe scara Richter.
Un nou cutremur înregistrat în Turcia
Cutremurul de ieri s-a resimțit și în alte trei țări: Siria, nordul Israelului și Liban, în timp ce numărul persoanelor decedate din Turcia și din Siria a trecut de 42.000.
Orașul Antakya a fost unul dintre cele mai afectate din cauza cutremurelor, iar numărul persoanelor decedate și al celor care au rămas fără adăpost este extrem de mare.
În urma tragediei produse, primul cutremur din Turcia, cel de 7,8 grade, a fost desemnat ca fiind cel mai mortal dezastru natural din Turcia, de când Imperiul Otoman a dispărut. Aproximativ 39.000 de oameni și-au pierdut viața în Turcia și peste 3.600
Ieri, 16 februarie, după zece zile de la cutremur, o fată de 17 ani a fost scoasă de sub dărâmături, dar cazurile fericite sunt din ce în ce mai rare. Turcia și Siria au suspendat, în unele zone, operațiunile se salvare.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
România a trimis ajutor umanitar în Siria
Marți, 14 februarie, a ajuns la Beirut primul transport cu ajutoare umanitare pentru Siria. Acesta a fost alcătuit din: conserve cu mâncare, haine, pături și saltele.
Conform lui Dan Sandovici, ambasadorul României în Siria, încă două transporturi au fost planificate pentru Siria, iar trei avioane, care conțin același lucruri, sunt trimise și în Gaziantep, în Turcia, pentru a ajunge la sirienii din partea de nord-vest.
Raed Arafat a precizat că a fost nevoie de „undă verde” din partea Protecției Civile Europene, pentru ca transporturile să poată avea loc. Din cauza războiului civil care are loc în Siria, procedura a fost una mai complicată.
Citește și: Cutremur cu magnitudine 4,4 vineri, în România. Anunțul îngrijorător făcut de INFP
„Ni s-a dat verde din partea Protecţiei Civile Europene, pentru că facem misiunea sub egida lor şi s-a stabilit că pentru partea unde este Guvernul sirian vor fi predate la Beirut, unde vor fi reprezentanţi ai Naţiunilor Unite şi vor ajunge în Siria la Semiluna Roşie care se va ocupa de distribuirea lor, iar cealaltă (aeronavă- n.r.) o să aterizeze în Turcia, de unde vor fi preluate de Naţiunile Unite- Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, care va răspunde de distribuirea lor echidistantă la populaţia care are nevoie în zona de nord-vest a Siriei”, a declarat acesta.