Un nou cutremur în România, duminică dimineață. Seismul s-a resimțit în mai multe orașe

Autor: Alina Petre
Actualizat: 15 feb 2023, 10:51

Cutremur în România

Un nou cutremur s-a produs în România, duminică dimineață, la doar 3 zile după cel mai puternic seism din ultimii ani.

Un  cutremur s-a produs duminică dimineața în România, anunță Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Citeste si: Un nou cutremur în România, la doar 2 zile după cel mai puternic seism din ultimii ani

Un nou cutremur în România, duminică dimineață

Cutremurul a avut loc duminică dimineața, în ziua de 06 Noiembrie 2022, la ora 09:42:21 (ora locală a României), s-a produs în MUNTENIA, DAMBOVITA.

Seismul a înregistrat magnitudinea ml 3.2 și s-a produs la adâncimea de 11km. Acesta a înregistrat intensitate II.

Cutremurul s-a resimțit în apropierea următoarelor oraşe: 42km E de Pitesti, 49km V de Ploiesti, 79km S de Brasov, 81km NV de Bucuresti, 130km N de Ruse, 135km SE de Sibiu, 144km NE de Craiova, 207km V de Braila, 215km SV de Bacau, 216km V de Galati.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cel mai puternic cutremur din ultimii doi ani din România

Cutremurul cu magnitudinea 5,4 înregistrat joi dimineață a fost cel mai puternic din ultimii doi ani din România.

Potrivit specialiștilor seismul a fost normal pentru Vrancea. De obicei, la câțiva ani se produce un cutremur la magnitudinea între 5 și 6 pe zona respectivă, a declarat la Digi24 Constantin Ionescu, directorul INFP.

Întrebat ce durată a avut seismul, directorul INFP a răspuns că depinde de locul și de poziția în care este situat fiecare, înregistrările aparatelor fiind destul de mari. 

Seisme frecvente în România

România are un risc seismic major în privința cutremurelor între 6- 7 grade pe scara Richter. Dintre aceste arii epicentrale, zona seismică Vrancea este cea mai importantă, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș- Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Citeste si: Care sunt primele trei lucruri pe care trebuie să le faci, dacă are loc un cutremur. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a atras atenția