Un nou cutremur în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Author: Diana Tilă
Actualizat: 24 feb 2024, 00:00

Un nou cutremur în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Sursa: PixaBay

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a transmis că s-a produs un nou cutremur în țara noastră.

Val de cutremure în România! Luni, 22 mai, INCDFP a transmis că s-a produs un cutremur de 4,9 grade, în Arad. După acest seism, au mai urmat 12 de intensitate apropiată. Iată ce magnitudine a avut cutremurul din noaptea de marți spre miercuri!

Citește și: Încă cinci cutremure în România, după cele două seisme cu magnitudine peste 4 produse luni seară

Un nou cutremur în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Potrivit INCDFP, la ora 00:42:04 s-a produs un cutremur slab în Arad, cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc la adâncimea de 8 kilometri.

"În ziua de 24 Mai 2023, la ora 00:42:04 (ora locală a României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 8km.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Intensitate: III

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 23km E de Arad, 48km NE de Timisoara, 74km SE de Bekescsaba, 92km N de Resita", a transmis Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Citește și: Cutremur în România, în această seară! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Recomandările autorităților în cazul în care are loc un cutremur puternic

Raed Arafat, șeful DSU, a transmis câteva recomandări cu privire la ceea ce trebuie să facem, dacă se produce un seism puternic în România.

„Nu este recomandat ca oamenii să sune la 112 pentru că au simțit cutremurul. Ei trebuie să fie conectați, dacă se întâmplă un cutremur cu efecte, vom veni cu mesaje.

Mesajele prima dată vin pe Ro-Alert dar și pe aplicația DSU pe care am recomandat-o, ea a fost actualizată. A fost acum o nouă actualizată, se poate intre pe Google Store sau pe Apple Play pentru update, s-au rezolvat anumite bug-uri care erau în aplicație. Descărcând aplicația DSU poți avea foarte multe informații, inclusiv mesaje transmise din partea noastră. Pe partea cealaltă, Ro-Alert poate să vină după ce s-a produs cutremurul, cu anumite recomandări.

Din timp, însă, recomandăm tuturor să intre pe platforma fiipregătit.ro și să vadă ghidurile și să vadă ce trebuie să facă înainte de cutremur, în timpul cutremurului și după cutremur. Pentru că aceste ghiduri sunt foarte clare. Unul dintre aspectele pe care le recomandăm clar – oamenii trebuie să înțeleagă că panică poate să ducă la greșeli mari care să coste vieți – dacă ești panicat și fugi și te prinde cutremurul în perioada lui maximă pe casa scărilor, riscul e mult mai mare decât dacă ești în apartament, în lift e și mai mare”,

a transmis Raed Arafat, în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și: Care sunt primele trei lucruri pe care trebuie să le faci, dacă are loc un cutremur. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a atras atenția