Un nou cutremur s-a produs în Gorj, marți, 4 aprilie. Ce intensitate a avut acesta?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 04 ian 2024, 02:35

Marți, 4 aprilie, la ora 5:46 s-a produs un nou cutremur în Gorj.

Sursa: https://pixabay.com/

Un nou cutremur s-a produs marți dimineață în Oltenia.

Marți, 4 aprilie, la ora 5:46 s-a produs un nou cutremur în Gorj. Ce magnitudine a avut și la ce adâncime s-a produs acesta?

Marți dimineață a avut loc un nou cutremur în Gorj

Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului(INFP) informează că un nou cutremur s-a produs în Gorj marți, 4 aprilie, la ora 05:46:47. Acesta a avut o magnitudine de 2.0

pe scara Richter

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 19km NV de Târgu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 67km S de Hunedoara, 82km S de Deva, 94km E de Reșița.

Citește și: Trei cutremure în România, duminică! Unde s-au produs și ce magnitudine au avut

Un alt cutremur a avut loc luni seară

De asemenea, luni, 3 aprilie, a avut loc încă un cutremur în județul Gorj. La ora 20:34:11 (ora locală a României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.2, la adâncimea de 14km.

Acest cutremur s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 21km NV de Târgu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 67km S de Hunedoara, 82km S de Deva, 93km E de Reșița.

Cutremure semnificative care au avut loc în județul Gorj

Alte cutremure mai semnificative produse în zonă, de-a lungul timpului, au fost înregistrate în următorii ani:

- 1912 – 4,5 grade, adâncime 10 km

- 1916 – 3,9 grade, adâncime 10 km

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- 1962 – 4 grade, adâncime 16 km

- 1963 – 4,5 grade, adâncime 10 km.

Ce sunt cutremurele?

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate. Suprafața de-a lungul căreia rocile "se rup" și se deplasează se numește plan de falie. Cutremurele din România de origine tectonică se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi < 60km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 si 200 km adâncime).

Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensională ce caracterizează energia eliberată în focarul unui cutremur sub forma de unde seismice se determină, în mod uzual, pe scara Richter folosind înregistrările diferitelor stații seismice.

Citește și: Cutremur azi, în România, la primele ore ale dimineții. Unde s-a produs seismul și ce magnitudine a avut

Ce au declarat experții?

În urma cutremurelor din Gorj, reprezentanții INFP au avut mai multe ieșiri publice în care au subliniat că nu se pot face predicții ale cutremurelor.

- „Pământul nu poate fi pus într-o formulă. Nu putem să facem preziceri.

- Nu există nicio metodă de a face predicții pentru cutremur, la nivel mondial, nu există o formulă.

- Aceste sisteme de forțe care apar în scoarța terestră au un caracter complex și haotic, nu evoluează într-un mod ușor de prezis. Este imposibil de spus ce se va întâmpla exact în viitor.

- Un olandez a început o „predicție” cu „sooner or later” (mai devreme sau mai târziu). Aceasta nu este o predicție. Astfel de „predicții” nu au cum să fie acceptate de comunitatea științifică.

- Aparatele înregistrează mișcările în timpul producerii seismelor, nu le pot prevedea”, au afirmat specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului.

Sursă: h ttp://www.infp.ro/