Un nou echipaj a fost lansat pe ISS

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 26 aug 2023, 13:09

Un echipaj format din patru membri, sub comanda americancei Jasmin Moghbeli, este în drum spre Stația Spațială Internațională ISS.

Sursa: Captură YouTube

Un echipaj format din patru membri, sub comanda americancei Jasmin Moghbeli, este în drum spre Stația Spațială Internațională ISS.

Un echipaj format din patru membri, sub comanda americancei Jasmin Moghbeli, este în drum spre Stația Spațială Internațională ISS. Călătorii spațiali au la bord diferite experiențe personale.În această dimineață, un echipaj format din patru membri a decolat de pe portul spațial al agenției spațiale americane NASA în direcția Stației Spațiale Internaționale ISS. După puțin mai puțin de 24 de ore, se așteaptă ca acesta să se andocheze la ISS la aproximativ 400 de kilometri deasupra Pământului. Inițial, lansarea a fost planificată pentru vineri, dar apoi a fost amânată cu o zi. până acum, agenția spațială americană NASA a avut întotdeauna doi sau trei dintre astronauții săi cu ea la fiecare dintre zborurile SpaceX din SUA către ISS. De data aceasta, este vorba doar de astronautul NASA Jasmin Moghbeli. Alături de comandant se află Andreas Mogensen de la Agenția Spațială Europeană (ESA), japonezul Satoshi Furukawa și rusul Konstantin Borisov.

Ei au decolat la bordul capsulei SpaceX "Dragon" de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, propulsată de o rachetă Falcon 9.

Un echipaj format din patru membri, sub comanda americancei Jasmin Moghbeli, este în drum spre Stația Spațială Internațională ISS.
[Sursa: Captură YouTube]

Experiențe diferite

Moghbeli s-a născut în Germania și a crescut în New York. Părinții ei au fugit din Iran în timpul revoluției din 1979. Ea a pilotat elicoptere de luptă în Afganistan pentru armata americană. Acum, ea lansează primul său zbor în spațiu. Ea vrea să îl folosească pentru a le arăta fetelor iraniene că pot avea țeluri mari, a declarat ea înainte de zbor. "Să crezi în tine însuți este ceva foarte puternic." Mogensen a lucrat pe platformele petroliere de pe coasta Africii de Vest.

El este sigur că această experiență a dus la selectarea sa ca prim astronaut danez. Furukawa a lucrat ca chirurg timp de zece ani înainte de a deveni astronaut. El și Mogensen au fost amândoi pe ISS. Borisov este nou în domeniul zborurilor spațiale. El conduce o școală de scufundări în apnee la Moscova și este judecător în acest sport. Printre altele, tocană persană, ciocolată daneză și pește japonez călătoresc cu călătorii spațiali pe ISS.

Un echipaj format din patru membri, sub comanda americancei Jasmin Moghbeli, este în drum spre Stația Spațială Internațională ISS.
[Sursa: Captură YouTube]

A șaptea rotație a echipajului de pe ISS din 2020

Capsula "Dragon" urmează să aducă pe Pământ, la câteva zile după andocare, un alt echipaj de patru membri, format din americanii americani Stephen Bowen și Warren Hoburg, rusul Andrei Fedyaev și emiratul Sultan al-Niyadi. Potrivit NASA, actuala misiune este cel de-al optulea zbor cu echipaj uman al navei spațiale "Dragon" a companiei SpaceX a multimiliardarului Elon Musk. Pentru această misiune a fost angajat și constructorul de avioane Boeing, care însă nu a transportat încă niciun astronaut. Din cauza unor probleme, capsula echipajului Boeing va rămâne la sol până în 2024. potrivit NASA, aceasta este cea de-a șaptea rotație a echipajului de pe ISS din 2020. Se așteaptă ca noii membri ai echipajului să petreacă șase luni de cercetare în spațiu. De la începutul ofensivei rusești în Ucraina, în urmă cu un an, Stația Spațială Internațională a fost unul dintre puținele domenii în care Rusia și SUA mai cooperează.

Citește și: In timp ce se bate in Ucraina, Rusia vrea sa ajunga pe Luna?

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Citește și: Vulcanul Etna a erupt. Ploaie cu cenușă în orașul Catania din Sicilia

Citește și: NASA a lansat cu succes cea mai puternică rachetă spre Lună. Care este misiunea Artemis