Un nou maxim istoric: Sistemul privat de pensii depășește pragul de 100 de miliarde de lei

Author: Cristina Mocanu

Sistemul privat de pensii depășește pragul de 100 de miliarde de lei.

Sursa: https://www.pexels.com/

Pilonul II și Pilonul III au atins un nou maxim istoric de la fondarea acestuia în 2008.

Sistemul privat de pensii depășește pragul de 100 de miliarde de lei.

Sistemul privat de pensii trece pragul de 100 de miliarde de lei

Sistemul de pensii private (format din Pilonul II și Pilonul III) trece de pragul de 100 de miliarde de lei active, acest lucru însemnând un maxim istoric de la fondarea acestuia în 2008.

Astfel că, sistemul privat de pensii din România a depășit pragul de 100 de miliarde de lei active (echivalent cu 20 mld.

euro).

Pensiile private au atins un prag istoric

Potrivit capital.ro, în luna decembrie 2022, cele mai recente date de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), activele fondurilor de pensii Pilon II însumau 96,4 mld. lei, iar cele facultative Pilon III au ajuns la o sumă de 3,6 mld. de Lei, ceea ce înseamnă un total de 100,052 miliarde de lei, fiind pentru prima oară în istorie când este spart pragul de 100 mld.

de lei din 2008 încoace.

Citește și: Vești bune despre Pilonul II de pensii private! Românii care au depus bani din timp vor câștiga sume duble timp de 15 ani

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

În comparație cu luna noiembrie 2022, valoarea totală a activelor (P2 plus P3) era de 99,2 mld.

de lei, pe când în luna iunie 2022 de 90,6 mld. lei, iar în decembrie 2021 de circa 93 mld. lei. În pofida unui an 2022 extrem de dificil pentru investitori, cu scăderi majore pe titluri de stat şi pe piața de capital, pensiile private au ajuns prin prisma activelor la un maxim istoric record. Activele P2 au ajuns în 2022 de la circa 89 mld. lei la aproximativ 96,4 mld.
lei. Viramentele românilor în anul 2022 se cifrează la 11 mld. lei.

În 15 ani suma contribuțiilor va atinge 22.406 lei

Randamentul mediu anual al Pilonului II este de 7,16% de la lansare încoace, față de o rată medie a inflației de 4,19%. În anul 2022 fondurile au închis pe minus pentru prima oară de la înființare.

O persoană cu salariul mediu pe economie, începând cu 2008 până în decembrie 2022, care a contribuit lună de lună cu o parte din venitul brut lunar la un fond Pilon II, are un câștig net

de comisioane de 5.900 de lei, comparativ cu 2.600 de lei cât ar fi avut dacă ar fi mers spre depozite bancare, conform unei analize a Asociației Pensiilor Admi­nistrate Privat (APAPR).

Care sunt modificările  aduse fondurilor private de pensii în 2022

Guvernul României a adoptat, pe finalul anului trecut, o Ordonanță de Urgență (OUG), care aduce cele mai importante schimbări din istoria de 14 ani a sistemului de pensii private. 

Potrivit OUG, moștenitorii participanților la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) care decedează înainte de a se naște dreptul la pensie au acum posibilitatea de a încasa activul într-o plată unică sau, în tranșe, pe 5 ani. Până pe 24 decembrie anul trecut, moștenitorii puteau doar să transfere activul în propriul cont de pensie privată, urmând să încaseze totalul atunci când erau pensionați la termen sau pe caz de boală. Este una dintre modificările cu impact direct asupra celor 7,9 milioane de participanți adusă, printr-o OUG concepută la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Citește și: Care sunt schimbările majore aduse contribuabilor la pensia privată obligatorie? Peste 7,9 milioane de români sunt vizați de aceste reguli

Astfel că nouă Ordonanță de Urgență aduce modificări Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare, precum și Legii nr. 187/2011 privind înființarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, transmite un comunicat al ASF.