Un nou simptom Covid-19, întâlnit la majoritatea pacienților. Se întâmplă la nivel nazal!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 15 dec 2020, 11:27
Un nou simptom Covid
Sursa: Inquam Photos/George Călin

Un nou simptom Covid-19 a fost identificat. El se întâlnește la majoritatea pacienților.

Oamenii de știință au descoperit un nou simptom Covid-19. Este vorba despre o "senzație ciudată" la nivel nazal, informează bzi.ro.

Simptomul respectiv ar putea fi un indiciu pentru depistarea bolii la începutul ei.

"Prezența acestor simptome nazale și apariția timpurie a acestora ar putea facilita diagnosticul precoce al COVID-19 și eforturile inițiale de distanțare socială", scriu cercetătorii de la Universitatea din Barcelona într-un studiu publicat în medRxiv.

Grupul de cercetători este condus de Jordi Navarra.

Cercetătorii au efectuat un studiu pe 35 de pacienți Covid-19. În cazul a 68% dintre aceștia s-a identificat cel puțin un simptom nazal al virusului. Printre senzațiile nazale resimțite din pricina Covid 19 s-au numărat uscăciunea excesivă a mucoasei și senzația continuă că nasul curge. 

"Grupul clinic a experimentat o senzație ciudată la nivelul nasului și o uscăciune nazală excesivă", au scris cercetătorii în studiu.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

”Happy hypoxia”, un nou simptom periculos al Covid-19

Managerul Spitalului „Marius Nasta“, Beatrice Mahler, a atras atenţia asupra unui nou simptom periculos al Covid-19, hypoxia silenţioasă.

Aceasta este o formă foarte vicleană a insuficienţei respiratorie. Totodată, ”Happy hypoxia” se referă și la o adaptare extrem de ciudată a unor valori glicemice mari sau foarte mici la unii pacienţi diagnosticați cu Covid-19. Medicul a numit aceste manifestări „paradoxuri ale acestei boli scoase din tipar“.

"Avem zilnic pacienți care vin cu acest fenomen de hypoxie silențioasă, care este o formă extrem de vicleană pe care o îmbracă insuficiența respiratorie la pacienții cu coronavirus și pe care ei nu o percep.

Sistemul organismului de alarmă, atunci când concentrația de oxigen scade, nu transmite semnale către creier, și nici cu privire la gravitatea situației în care se află organism. Participă la această stare și scăderea nivelului de dioxid de carbon, care poate crea o stare de euforie”,  a explicat Beatrice Mahler.

Citeste si: Lockdown total timp de 5 zile. Unde se aplică restricțiile și de când?