După expirarea unui nou termen limită de evacuare, Organizația Națiunilor Unite raportează un "exod în masă" în sudul Fâșiei Gaza. Între timp, spitalele de pe teren avertizează că în curând vor rămâne fără energie electrică- și că situația se înrăutățește.În fața unui nou termen stabilit de Israel pentru evacuarea orașului Gaza, se pare că mulți oameni au părăsit din nou zona. Biroul ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA) a declarat că "un exod în masă din nordul spre sudul Gaza este în curs de desfășurare".
Spitalele rămân fără energie electrică
Între timp, situația locuitorilor din Fâșia Gaza, complet izolată, devine din ce în ce mai dificilă. Există o lipsă de alimente, apă și combustibil. Medicii locali avertizează asupra unei catastrofe cu mai multe decese în spitalele din enclava de coastă. Aceștia spun că spitalele nu mai au combustibil pentru a face să funcționeze generatoarele, după ce singura centrală electrică din Fâșia Gaza a fost închisă.
ONU estimează că spitalele din Gaza mai au combustibil pentru aproximativ două zile. Organizațiile umanitare Misereor și Medico International solicită, de asemenea, sprijin pentru populația civilă. "Populația din Gaza nu poate fi considerată responsabilă în mod colectiv pentru atacurile brutale ale Hamas", a declarat Pirmin Spiegel, directorul executiv al Misereor.Medicii de la Spitalul Nasser din Chan Junis, de exemplu, al doilea cel mai mare spital din Fâșia Gaza, au raportat că sute de persoane au fost internate cu răni provocate de explozii în ultimele opt zile. Mulți pacienți au avut răni grave și complexe și au avut nevoie de îngrijiri medicale intensive. Zeci ar fi avut nevoie de terapie intensivă sau de respirație artificială. "Toți acești pacienți sunt în pericol de moarte dacă se oprește curentul electric", a declarat un medic.Potrivit cifrelor palestiniene, peste 2.300 de persoane au fost ucise și puțin peste 10.000 rănite în Gaza de când Hamas a lansat atacul terorist asupra Israelului, în urmă cu o săptămână.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Lipsa de claritate cu privire la ofensiva terestră
Între timp, orașul israelian Sderot este în curs de evacuare completă, relatează corespondentul ARD Julio Segador. Orașul se află la doar zece kilometri de granița cu Fâșia Gaza. Acesta a fost în repetate rânduri ținta rachetelor Hamas, iar locuitorii au fost nevoiți să se adăpostească. Se pare că aproximativ 10.000 dintre cei 30.000 de locuitori ai orașului sunt acum transportați cu autobuzele spre Eilat, în sudul țării. Mii de persoane au părăsit deja Sderot ca parte a unui program finanțat de stat.Când va începe așteptata ofensivă terestră israeliană a rămas neclar. Ziarul israelian Haaretz a avertizat că, cu cât Israelul așteaptă mai mult, cu atât este mai probabil ca solidaritatea occidentală cu țara atacată să scadă.În cazul unei invazii a trupelor terestre israeliene, există temeri că conflictul va fi extins prin atacuri asupra Israelului de către miliția șiită Hezbollah din sudul Libanului. Ministrul iranian de externe, Hussein Amirabdollahian, avertizase deja cu o zi înainte Israelul cu privire la un "cutremur împotriva sioniștilor". Pe plan internațional, crește îngrijorarea că acest conflict se transformă într-o conflagrație.
Citește și: Investitorii pe Bursa se tem de o escaladare în Orientul Mijlociu
Citește și: Manifestații anti-Israel în mai multe țări! Teroristi sau?
Citește și: Prețurile petrolului și gazelor naturale urcă din nou?