Răspândirea rapidă a noii tulpini a virusului COVID-19 este motivul introducerii unor reguli stricte de nivelul 4, în Anglia, Scoţia, Ţara Galilor, în timp ce alte ţări interzic zborurile către Marea Britanie, a relatat BCC
Noua tulpina coronavirus, motive de îngrijorare
Această nouă versiune a virusului cauzează îngrijorare, deoarece înlocuieşte rapid alte versiuni ale viruslului şi suferă mutaţii care afectează părţi importante ale acestuia, iar aceste mutaţii, conform studiilor de laborator, duc la creşterea capacităţii virusului de a infecta, a transmis Mediafax.
Noile tulpini ale virusului pot apărea mult mai repede doar prin faptul că se află la locul potrivit, cum ar fi Londra, care a avut doar restricţii de nivelul 2.
Cât de rapid se răspândeşte noua tulpină?
Noua versiune de coronavirus a fost detectată pentru prima dată în septembrie. În luna noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile din Londra erau cauzate de noua tulpină a virusului, iar în prezent aproape două treimi din cazuri.
Premierul Boris Johnson a declarat că noua variantă a virusului poate fi cu 70% mai transmisibilă.
„Din păcate noua tulpină este în afara controlului. Trebuie să reluăm controlul şi singurul mod de a-l face este de a restricţiona contactele sociale”, a declarat ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, pentru postul Sky News.
„Va fi greu să o ţinem sub control până când nu va fi implementat un vaccin”, a adăugat el.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citeste si: Incredibil, a turnat coca cola pe un test rapid COVID-19 şi a ieşit pozitiv! Cine este deputatul
Cât de departe a ajuns noul coronavirus?
Există posibilitatea ca aceasta nouă variantă a virusului să fi apărut la un pacient din Marea Britanie, fie a fost importată dintr-o ţară cu capacitate mai mică de a monitoriza mutaţiile virusului. Această variantă poate fi găsită în Marea Britanie, exceptând Irlanda de Nord, dar este foarte concentrată în Londra, sud-estul şi estul Angliei.
Datele de la Nextstrain, care au monitorizat codurile genetice ale monstrelor virale din întreaga lume, au demonstrat că în Danemarca şi Australia cazurile au venit din Marea Britanie.
A apărut şi o variantă similară şi în Africa de Sud, împărtăşeşte unele mutaţii, dar pare că nu are legătură cu varianta britanică.
Ce se știe despre noile mutații?
În urma unei analize au fost indentificate 17 modificări, potenţial importante. Au existat modificări ale proteinei pe care virusul o folseşte pentru a debloca accesul către celulele corpului uman.
Vaccinurile vor funcţiona împotriva noii tulpini a virusului?
Încă nu au fost descoperite dovezi care să ateste că noua variantă a virusului este mult mai mortală, însă se monitorizează atent.
Însă, creşterea numărului de infectări ar fi suficient pentru a crea probleme spitalelor.
Vaccinurile vor funcţiona deocamdată, ele antrenează sistemul imunitar pentru a ataca mai multe părţi ale virusului, astfel, chiar dacă o parte a acestuia a suferit mutaţii, vaccinurile ar trebui să funcţioneze în continuare.
„Dar dacă lăsăm să apară mai multe mutații, atunci trebuie să ne facem griji. Virusul poate scăpa de efectele vaccinului și a făcut primii pași în acest sens”, a spus prof. Gupta.
Această nouă variantă a virusului dovedeşte că continuă să se adapteze pe măsură ce infectează tot mai mulţi oameni.