Din cauza cutremurelor, care au avut loc în ultima perioadă în Turcia și în România, tot mai mulți români aleg să își cumpere kit-uri de supraviețuire.
În România a apărut un nou tip de cutremur
Seismul de 5,7 grade produs în județul Gorj, din România, a fost catalogat de către specialiști ca fiind un nou tip de cutremur. Acesta nu poate fi explicat cu datele pe care INFP le are în prezent.
Mai exact, cutremurul produs în Gorj are atribuită o nouă categorie de risc, mai ales că nu există suficiente date științifice, pentru că zona nu a fost monitorizată seismologic, neputând probleme până acum. De aceea, urmează ca în această zonă să fie instalați noi senzori care ar urma să ofere o imagine mai clară asupra mișcărilor faliilor. Gorjul, în prezent, este monitorizat de 5 stații, dar ar urma să mai fie instalate 3 stații seismologice, potrivit Institutului Național de Fizică al Pământului.
Citește și: Un nou cutremur vineri dimineață, în România. Ce măsuri a luat INFP
Românii cumpără kit-uri de supraviețuire
Speriați de cutremurele tot mai dese, din ultima perioadă, tot mai mulți români aleg să cumpere kit-uri de supraviețuire. Vânzările de kit-uri cresc atunci când au loc cutremure, fie că e vorba de cele din România sau de cele din apropierea țării noastre.
Românii conștientizează atunci mai mult pericolul unui cutremur. Dar câți dintre aceștia știu ce ar trebui să conțină cu adevărat un astfel de kit?Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Petruţa Precup, căpitan în cadrul ISU București-Ilfov, a declarat că: "Acest rucsac ar fi indicat să conțină alimente, cu termen de valabilitate mai mare, conserve, apă, haine de schimb, o pătură, trusă de prim-ajutor în care să avem comprese sterile, dezinfectant, medicamente, obiecte de igienă, o lanternă, un aparat de radio cu baterii, un fluier, o mască şi mănuși. La adulți putem să adaugăm copii de la actele casei, buletin, asigurări de sănătate.
Un astfel de kit pentru patru persoane costă aproximativ 630 de lei, iar unul pentru o singură persoană costă 300 de lei.
Deși mai mult de 80% dintre români susțin că știu ce trebuie să facă pentru a se proteja în cazul unui cutremur, doar 28% au un kit de prim-ajutor pentru cutremur, arată o cercetare sociologică realizată de UNSAR împreună cu IRES.
Aproximativ 118 școli din România au un risc seismic de gradul 1
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat că: "Avem o situație statistica de la nivelul lunii septembrie de anul trecut ce facem noi acum este sa verificam acele date. Sa le includem într-un program special cu celeritate. Promisiunile sunt ca la nivel guvernamental se vor găsi soluțiile financiare pentru a demara lucrările rapid".
O listă primită şi avizată, de altfel, şi de Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor, i-a revoltat pe mulți dintre părinți, aceștia susținând că: "Apă, șosete de schimb, hârtie igienică, un aparat de radio cu tranzistor, fașă, plasturi la plic, cheia de la apartament cu adresa de locuință și bani! Nu spune ce sumă de bani, trebuie să fie bani. Alți copii mai mari îi terorizează pe cei mici. Ce ar lipisi, să îmi pun copilul în pericol!”
Sursă: observatornews.ro