Un nou tip de pensie în România. Condițiile în care va fi acordată

Author: Marina Ionescu
Apare o nouă pensie în România.
Sursa: PixaBay

Vești bune pentru cetățenii din România, vor putea beneficia de o nouă pensie. Despre ce este vorba?

Românii vor putea beneficia de pensia moștenită. Persoanele care pot încasa acastă pensie sunt moștenitorii legali ai unei persoane după decesul acesteia. 

Condițiile în care va fi acordată pensia moștenită.
[Sursa: PixaBay]

Citeste si: Vești bune! Ajutor de 7.000 de lei pentru mii de familii din România. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a primi această sumă

Conditiile in care va fi acordata

Urmașii persoanelor care nu au apucat să se pensioneze sau care au murit la puțină vreme după retragerea din activitate vor putea beneficia de pensia moștenită.

Foarte important, moștenitorii legali se vor bucura de această pensie doar doi ani de zile din momentul decesului persoanei.

Citeste si: E oficial! Se dau bani de la stat! Mii de oameni vor primi această sumă

Totodată, persoana care a decedat trebuie să își fi îndeplinit stagiul compet de cotizare.

Mai mult, pentru ca pensia moștenită să fie încasată de moștenitorii legali, decesul persoanei în cauză trebuie să se fi produs cu doi ani înainte de accesarea pensiei pentru limită de vârstă, respectiv 61 de ani, la femei şi 63 de ani la bărbaţi, potrivit voxbiz.ro.

Cuantumul pensiei moștenite se stabilește în procent de 100% pentru moștenitori legali ai unei persoane din momentul decesului acesteia, conform dispozițiilor referitoare la moștenire prevăzute în Codul Civil, Legea nr. 287/2009.

Citeste si: Cum plătești taxa de pod de la Ruse și cât costă aceasta

"Care este esența ei? Este că timp de doi ani, moștenitorii legali beneficiază de o pensie moștenită egală cu 100% din pensia celui care s-a prăpădit.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Care pensie putea să fie deja atribuită persoanei respective, sau să nu fi fost la pensie."

Sunt două articole esențiale în această propunere de lege. O dată, persoanele care decedează până la vârsta de pensionare, dar care îndeplinesc toate condițiile: stagiu complet de cotizare și așa mai departe.

Cu alte cuvinte, care s-ar fi putut pensiona chiar înainte de acel 63 (de ani – n.red.)

la doamne și 65 la bărbați, acestea sunt considerate limitele astăzi în România, pot beneficia urmașii lor de pensia despre care vă vor  beam, timp de doi ani, 100%. Persoanele care sunt urmași legali. Asta înseamnă soție, înseamnă copii.

Citeste si:  Cum poți lucra la SRI. Ce fel de examene trebuie să susții ca să intri acolo și ce la ce salariu să te aștepți

Al doilea caz este invers.

Ai ieșit la 63 de ani la pensie, dar în perioada asta, între 63 și 65 la doamne și între 65 și 67 la bărbați, adică vârsta de pensionare plus doi, iarăși (se beneficiază de – n.red.) 100%.

Și articolul ultim, cei care mai pot beneficia de pensie de urmaș, copii fiind sprijiniți de această posibilitate, merge pensia de urmaș cea clasică, care este nesemnificativă față de o pensie la limită de vârstă”,  a declarat Anton Hadăr, președintele Federației „Alma Mater”.