Potrivit ultimelor informații, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a decis ca populația din Belarus să fie imunizată doar cu vaccinuri produse pe teritoriul lor. Astfel, a fost creat un nou vaccin împotriva coronavirusului, care urmează să fie testat.
Citeste si: Ce trebuie sa stie romanii care isi doresc sa isi petreaca vacanta in Grecia in aceasta vara!
Belarus își testează propriul vaccin
În Belarus a început testarea cu un nou vaccin împotriva noului coronavirus, creat pe teritoriul țării.
Potrivit Capital.ro, varianta finală a vaccinului ar putea fi încheiată până în toamna acestui an, iar producția acestuia ar putea să înceapă deja la începutul anului 2022.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
“La Centrul republican de epidemiologie şi microbiologie începe testarea preliminară a vaccinului Belarus împotriva SARS-CoV-2. Elaborarea modelului final de vaccin ar urma să fie încheiată până în toamnă, iar producţia lui ar putea începe deja în 2022”, potrivit BelTA.
În Belarus a fost distribuit doar serul rusesc Sputnik-V, care nu figurează pe lista Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).
Țările care produc vaccinul Sputnik V
O altă țară care produce serul Sputnik V este Serbia, aceasta fiind prima ţară europeană care a produs vaccinul rusesc, cu excepția Rusiei și Belarusului.
„În câteva zile veţi avea primele vaccinuri produse în Serbia pe care le putem oferi cetăţenilor noştri, dar şi cetăţenilor din regiune, din Europa şi din întreaga lume”, declara Aleksandar Vucici, la începutul lunii iunie.
Aleksandar Vucici a mai declarat că Serbia va produce și vaccinul chinezesc Sinopharm.
Totodată, ministrul sârb al Dezvoltării tehnologice, Nenad Popovici a declarat că țara urmează să producă patru milioane de doze de vaccin Sputnik V în următoarele şase luni.
Vaccinul rusesc Sputnik V a fost aprobat în peste 65 de ţări, însă nu a primit undă verde din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene. Pe de altă parte, oficialii ruşi s-au declarat optimişti vineri că vaccinul lor va fi recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Agenţia Europeană a Medicamentului, potrivit sursei citate mai sus.