Un nou val de căldură se va abate peste Europa. Luni au loc cele mai mari erupții de soare, iar comunicațiile vor avea de suferit. Cum va fi vremea în perioada următoare?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 17 iul 2023, 11:02

Luni au loc cele mai mari erupții de soare, iar comunicațiile vor avea de suferit.

Sursa: pixabay.com

Comunicațiile ar putea avea de suferit din cauza unor erupții de soare, luni.

Luni, 17 iulie, sunt posibile erupții de clasă X, inclusiv erupții cu protoni, iar transmisiile radio pe unde scurte ar putea să fie deteriorate. De asemenea, un nou val de căldură urmează să se abată asupra Europei.

Cele mai mari erupții de soare sunt așteptate luni

Potrivit Institutului Fedorov de Geofizică Aplicată din Moscova, luni, 17 iulie, sunt posibile erupții de clasă X, inclusiv erupții cu protoni, iar transmisiile radio pe unde scurte ar putea să fie deteriorate.

Mai exact, aceste erupții de tipul X sunt cele mai mari explozii din sistemele solare şi pot crea furtuni de radiații de lungă durată. Erupțiile solare apar atunci când câmpurile magnetice puternice din interiorul şi din jurul Soarelui se reconectează și din păcate, acestea pot afecta câmpul magnetic al Pământului, cu potențialul de a deteriora sateliții şi echipamentele de comunicații, potrivit NASA.

Citește și: Prognoza meteo ANM marți, 18 iulie 2023: Vremea va fi caniculară, dar la munte este posibil să apară ploile

Anul trecut, o furtună asemănătoare declanșată de o mare explozie de radiații pe Soare a doborât 40 de minisateliţi SpaceX, care tocmai fuseseră lansați atunci.

Duminică au fost observate trei erupții solare.

Un nou val de căldură se abate asupra Europei

Meteorologii au anunțat că un nou val de căldură se va abate asupra Europei, în perioada următoare.

Peste 61.000 de persoane au murit din cauza temperaturilor record care au fost înregistrate în Europa în anul 2022.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

De asemenea, specialiștii susțin că există șanse destul de mari ca numărul de decese din 2022 să fie depășit în Grecia, Spania și Italia.

Totuși, secretarul general al ONU susține că „schimbările climatice sunt sub control”.

Oamenii de știință au avertizat în ultimele trei decenii că arderea continuă a combustibililor fosili ar declanșa valurile de căldură prin care populația lumii trece acum. 

Specialiștii în meteorologie au explicat că nivelurile din ce în ce mai mari de dioxid de carbon din atmosferă și vânturile puternice de deasupra Oceanului Atlantic au declanșat valuri de căldură în Texas, Spania, Italia, dar și într-o mulțime de alte state.  Din această cauză, mai multe obiective turistice au fost închise.

Citește și: Prognoza meteo ANM luni, 17 iulie 2023. Temperaturi mai ridicate față de cele normale

Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni?

În perioada 17-14 iulie 2023 valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României, mai ales în regiunile sudice. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordice, nord-estice și centrale, dar și deficitar în cele sud-vestice.

În rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 24 – 31 iulie, temperaturile medii se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă în toate regiunile, posibil ușor mai ridicate în cele sudice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, sud-vestice și local în cele centrale și la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

De asemenea, în săptămâna 31 iulie – 7 august, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordice, centrale și la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 7– 14 august, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi apropiate de cele normale, la nivelul întregii țări.

Sursă: digi24.ro