Un nou val de praf saharian se va năpusti asupra României! ANM a transmis care vor fi zonele afectate

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 25 iun 2024, 13:57

Un nou val de praf saharian se va năpusti asupra României

Sursa: pexels.com

O masă de aer cu praf saharian se va năpusti din nou asupra României, după doar o lună de când norul a acoperit mai bine de jumătate din țară.

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis, într-un comunicat, faptul că norul se va apropia din nou de România și va afecta anumite zone din țară. Despre care este vorba?

Un nou val de praf saharian se va instala deasupra României

Norul saharian este, de fapt, o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian. Potrivit ANM, norul va ajunge miercuri deasupra României, iar depunerile de praf se vor observa în jumătatea de vest a țării, odată cu vremea ploioasă. 

Din fericire, norul se va îndepărta începând cu ziua de joi. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

„În perioada 26 iunie, ora 3- 27 iunie, ora 21, circulaţia aerului, predominant sudică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei şi deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în jumătatea de vest a ţării în intervalele în care va ploua”, a transmis ANM într-un comunicat.

Persoanele cu astm sau alte probleme respiratorii, afectate de acest fenomen

Particulele de praf pot cauza probleme serioase de sănătate pentru persoanele cu anumite afecțiuni, transmit medicii. În acest caz, cei care suferă de astm sau se cunosc cu alte probleme respiratorii, ar trebui să stea pe cât posibil în casă, în acea perioadă.

Citește și: Ce efecte are norul de praf saharian asupra organismului: „Cei care ar trebui să fie foarte atenți sunt..” Medicul Beatrice Mahler face lumină în acest caz

Masa de aer cu praf saharian se va îndepărta de ţara noastră începând de joi seară. Pe cine afectează cel mai mult Persoanele care au astm sau alte probleme respiratorii, precum bronșită, sunt cele mai afectate de fenomenul prafului saharian. Pacienții cu astm, cu bronșită sunt mult mai sensibili la orice schimbare a calității aerului. Aceste persoane cu risc trebuie să evite să iasă din casă când sunt anunțate astfel de atenționări.

Dacă însă activitățile impun ieșirea din casă, pacienții trebuie să aibă la ei medicația de rezervă și să o folosească așa cum le-a fost prescrisă de medic. Masca nu e o soluție, deoarece particulele sunt foarte fine și pot depăși acest filtru”, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, potrivit Digi24

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.