Un nou virus, un nou vaccin. Cum se manifestă „Boala X”, virusul cu potențial pandemic

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 30 mai 2024, 02:10

Un nou virus, un nou vaccin. Cum se manifestă „Boala X”, un nou virus cu potențial pandemic

Sursa: PixaBay

După pandemia de Covid-19, cercetătorii se confruntă cu un nou virus cu potențial pandemic și anume „Boala X”. Se lucrează deja la un vaccin împotriva acestui virus periculos.

O boală necunoscută le dă bătăi de cap cercetătorilor. Au numit-o „Boala X” și în prezent se lucrează la un vaccin împotriva acesteia.

Ce este „boala X”?

Cele mai multe dintre boli, precum Ebola, SARS și Zika sunt deja cunoscute și stârnesc spaimă printre oameni. Ultima boală care sperie cercetătorii este „Boala X”.

OMS a utilizat numele de „boală X” ca un simbol pentru a descrie o boală necunoscută de știința medicală.

Citește și: Pericol de infectare cu virusul West Nile. Trei persoane au decedat în țara noastră după ce țânțarul comun a devenit imun la insecticide

Pollard a precizat că "pe baza experienţei noastre extinse în dezvoltarea de vaccinuri de-a lungul ultimilor 30 de ani" şi a răspunsului la COVID-19 al vaccinului Oxford-AstraZeneca, "ne vom strădui împreună cu CEPI să asigurăm siguranţa generaţiilor viitoare în faţa ameninţărilor continue din partea lumii microbiene".

Se lucrează la un vaccin împotriva virusului

Specialiştii din cadrul Agenţiei de securitate sanitară a Marii Britanii (UKHSA) au început deja să lucreze la dezvoltarea vaccinurilor împotriva „Bolii X”, iar cercetările sunt în plină desfășurare.

Citește și: Actualizarea vaccinurilor Covid-19 vine la jumătatea lunii septembrie!

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Nu este o exagerare să spunem că există potențialul unui eveniment al bolii X chiar după colț ”, a declarat pentru National Post Dr. Pranab Chatterjee, cercetător la Departamentul de Sănătate Internațională de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore.

Deoarece este vorba de un virus, o bacterie, o ciupercă sau alt agent, e posibil să nu existe vaccinuri, decât foarte puține tratamente.

Aceasta nu este o chestie de science-fiction. Acesta este un scenariu pentru care trebuie să ne pregătim. Aceasta este boala X”,  a declarat pentru Telegraph Dr. Richard Hatchett, de la Coaliția pentru inovații în pregătirea pentru epidemii, Dr. Richard Hatchett.

„Acesta este un angajament revoluţionar al CEPI de a oferi un impuls care va stimula cercetarea esenţială de care avem nevoie pentru a fi mai bine pregătiţi pentru viitoarele pandemii”,

a declarat profesorul Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Group şi cercetător la Pandemic Sciences Institute de la Oxford.

Potrivit unor experți în sănătate publică, următoarea boală X va fi zoonotică, ceea ce înseamnă că va proveni de la animale sălbatice sau domestice, urmând ca mai apoi să infecteze oamenii. Ebola, HIV/SIDA și COVID-19 au fost focare zoonotice.

„Eliberarea unor astfel de agenți patogeni, fie prin accidente de laborator, fie ca act de bioterorism, ar putea duce și ea la o boală X dezastruoasă și a fost remarcată ca un risc catastrofal

la nivel mondial ”, au adăugat autorii, potrivit  NYpost.

 

 


În ediția de luni, 16 septembrie, a emisiunii ”Casa iubirii”, Bianca a cedat și a izbucnit în lacrimi. Iată care este motivul