Un român care a ascuns zeci de mii de lei în sobă a mers la Banca Naționala să schimbe bancnotele topite! Reacția inedită a BNR

Autor: Diana Ghita

Ce s-a întâmplat cu banii topiți

Sursa: Profimedia; Pexels

Banca Națională a României (BNR) a atras atenția publicului printr-o postare recentă pe Instagram, asupra unei situații neobișnuite și, totodată, educative despre gestionarea bancnotelor deteriorate.

Videoclipul atașat postării arată mai multe bancnote arse și mototolite, păstrate cu intenția de economisire într-o sobă, o metodă neobișnuită care a dus la deteriorarea lor. Cu toate acestea, povestea nu se oprește aici. BNR a reușit să transforme această experiență nefericită într-un exemplu pentru cetățeni.

Cum au reacționat cei de la BNR când li s-au prezentat bancnotele topite

Posesorii banilor din imagine, după ce au realizat dauna, au adus bancnotele deteriorate la sediul uneia dintre sucursalele BNR pentru a le schimba.

Aceștia sperau că, în ciuda stării avansate de deteriorare, vor putea recupera măcar o parte din valoarea acestora. În mod surprinzător, BNR a reușit să le ofere o soluție completă.

BNR a explicat, de asemenea, criteriile pe care bancnotele deteriorate trebuie să le îndeplinească pentru a fi acceptate la schimb. Mai exact, trebuie îndeplinite două condiții esențiale: bancnotele trebuie să prezinte elementele de identificare, cum ar fi seria și numărul, iar minimum jumătate din suprafața lor trebuie să fie intactă.

Citește și: Este de necrezut ce a pescuit un cuplu într-un lac din New York! Aceștia au fost pe cale să se îmbogățească în urma descoperirii unei comori

În cazul bancnotelor din clip, acestea au îndeplinit ambele criterii. BNR a confirmat că, deși erau arse, banii prezentau în continuare elementele de identificare necesare și nu lipsea mai mult de 40% din suprafață.

Astfel, operațiunea de preschimbare a fost realizată cu succes, iar contravaloarea lor a fost restituită integral.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Gheorghe Turda, confesiuni în lacrimi despre soția sa. Ce a învățat de la partenera de viață? „Ca doamna nu a fost o altă femeie.”

La ce metode inedite apelează alți români pentru a-și păstra economiile

Prin această postare, BNR a ținut să evidențieze importanța manipulării corecte și responsabile a banilor. Metoda de economisire aleasă de posesorii bancnotelor arse, deși probabil bine intenționată, s-a dovedit a fi riscantă și ineficientă. De asemenea, prin prezentarea acestui caz, BNR educă publicul asupra procedurilor de recuperare a valorii bancnotelor deteriorate și subliniază faptul că instituția este pregătită să ajute în astfel de situații.

Citește și: Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 11 iulie 2024: Care este valoarea gramului de aur

În descrierea postării de pe Instagram, reprezentanții BNR s-au arătat curioși să afle unde își păstrează și restul românilor economiile, iar mulți dintre cei care au văzut clipul cu bancnotele arse au răspuns într-o notă umoristică: „Eu îmi păstrez economiile în congelator/ Eu îmi țin economiile în gând/ Eu am un foc de

tabără in curte și acolo îmi țin economiile/ Eu țin banii pe tabla înmulțirii, dar ei tot scad/ În cont, la temperatura optimă”.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Banca Naţională a României (BNR) (@bancanationala_romania)

 


În prima parte a ediției de joi, 1 august, din „Casa iubirii”, Bogdan a încercat să-i facă pe Antoni și Rebecca să discute în legătură cu despărțirea lor bruscă, însă foștii iubiți au dat dovadă de niște orgolii de neclintit.