Un român s-a ales cu o pensie de 28.000 de lei după recalculare: Casele de Pensii din Capitală au fost luate cu asalt de pensionarii nemulțumiți de banii pe care urmează să îi primească în septembrie

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 03 sep 2024, 14:58

Un român s-a ales cu o pensie de 28.000 de lei după recalculare 2024

Sursa: pixabay.com

Un pensionar din România s-a ales cu o pensie de 28.000 de lei după recalculare. Alți 600 de pensionari sunt nemulțumiți de banii pe care urmează să îi primească din luna septembrie 2024.

Un român din Capitală a ajuns să primească o pensie de 28.000 de lei după recalculare, în urma majorărilor spectaculoase aplicate de Casele de Pensii. Între timp, sute de pensionari nemulțumiți au format cozi pentru a solicita clarificări legate de veniturile primite.

Peste 600 de pensionari din Capitală nemulțumiți de recalcularea pensiilor

Sistemul de pensii din România se află într-un moment de agitație, pe fondul procesului de recalculare a pensiilor, care a generat atât nemulțumiri, cât și surprize pozitive pentru unii pensionari.

În Capitală, Casele de Pensii au fost luate cu asalt de către sute de seniori care au dorit să ceară clarificări legate de sumele pe care urmează să le primească. Un caz aparte a atras atenția: un român din București s-a ales, după recalculare, cu o pensie uriașă de 28.000 de lei.

Ultima zi în care deciziile de recalculare trebuiau să ajungă la pensionari a adus o afluență mare de persoane la Casele de Pensii din București.

Potrivit observatornews.ro, peste 600 de pensionari s-au prezentat zilnic în ultima perioadă pentru a solicita explicații. Unii dintre ei au descoperit erori în calculul pensiilor, ceea ce a dus la scăderi semnificative ale veniturilor.

Carmen Nița, fostă economistă cu 41 de ani de muncă, a observat o greșeală în decizia primită: doar 25 de ani de muncă au fost luați în calcul, iar pensia i-a fost redusă cu peste 600 de lei.

Nemulțumită de această situație, aceasta intenționează să apeleze la justiție: „Mi-a dat toată viața peste cap, nu pot să las lucrurile așa după o viață de muncă", a declarat ea.

Un pensionar va primi o pensie de 28.000 de lei după recalculare

În timp ce unii pensionari se confruntă cu scăderi ale veniturilor, alții au avut parte de majorări spectaculoase.

Cristiana Dumitrescu, director executiv al Casei de Pensii a Municipiului București (CPMB), a confirmat că unele pensii au crescut considerabil. Un bărbat cu un stagiu de cotizare de 35 de ani, care anterior primea aproape 24.000 de lei, va primi acum cu 4.000 de lei în plus, ajungând la 28.000 de lei.

Citește și: Pensionarul care a primit 9.000 de lei după recalculare: 20.237 de persoane au rămas cu pensia în cuantumul stabilit şi aflat în plată anterior recalculării

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum i-a spus Mihai Albu fiicei sale despre boala nemiloasă cu care s-a confruntat? Momentul în care a ales să îi spună adevărul. „S-a panicat, mi-a spus să mă fac bine.”

Acest pensionar a lucrat într-o corporație privată, ocupând o poziție de conducere și beneficiind de un salariu mare, inclusiv plătit în valută, în perioada anilor '90- 2000. Stagiul de cotizare mare și punctele de stabilitate au contribuit la această creștere considerabilă a pensiei.

Pe fondul acestor majorări, recalcularea pensiilor a provocat îngrijorări în rândul seniorilor care riscă să piardă ajutoarele sociale. Pensionarii care trec de anumite plafoane de venituri nu mai sunt eligibili pentru cardurile de alimente sau pentru medicamente compensate.

În acest context, Guvernul a anunțat o nouă măsură menită să calmeze spiritele și să corecteze situația.

Plafoanele de venit pentru acordarea medicamentelor compensate cu 90% vor fi majorate de la 1.830 de lei la 2.020 de lei, iar pentru cardurile de alimente, pragul va crește la 2.210 lei. Aproximativ 2,4 milioane de români beneficiază de aceste carduri, fiecare în valoare de 250 de lei, distribuite o dată la două luni.

Citește și: Ce pensie trebuie să aibă un român pentru a primi medicamente compensate și vouchere pentru alimente! Guvernul pregătește noi modificări

De asemenea, ajutoarele de încălzire și energie vor continua să fie acordate, chiar dacă pensionarii au parte de majorări de pensie, începând cu 1 septembrie.

Astfel, recalcularea pensiilor, deși binevenită pentru unii, a provocat confuzii și nemulțumiri în rândul altor pensionari. Guvernul intervine pentru a ajusta măsurile de sprijin social, crescând plafoanele de venit și asigurându-se că ajutoarele esențiale nu sunt pierdute de cei care depind de ele. În același timp, recalcularea pensiilor continuă să ofere surprize majore pentru pensionarii care au lucrat în sistemul privat, demonstrând complexitatea și impactul procesului asupra vieții de zi cu zi a seniorilor din România.