Un satelit rusesc de 20 de tone urmează să lovească Pământul. Unde se va prăbuși

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 06 oct 2022, 02:10

O rachetă rusească urmează să intre în atmosfera Pământului. Experții spun că acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele ore.

Pe 27 decembrie 2021, de la Plesetsk din Rusia, a fost lansată o rachetă tip Angara A-5, ce transporta un satelit militar spion, care trebuia plasat pe orbita planetei noastre. Însă racheta nu mai poate fi controlată și urmează să intre în atmosfera Pământului.

Citeste si: BREAKING NEWS! Un avion a fost deturnat deasupra Europei!

Un satelit rusesc urmează să lovească Pământul

Lansarea avea ca scop trecerea într-o nouă etapă superioară a rachetei, cunoscută sub numele de Persei, potrivit agenției ruse de presă de stat TASS.

Din nefericire, operațiunea a eșuat, iar satelitul de 20 de tone ar putea lovi Pământul joi, 6 noiembrie, iar o parte din el va arde în atmosferă. Este posibil ca părți mai mari să provoace daune dacă aterizează în regiunile locuite.

„Este sigur să spunem că în următoarele 24 de ore va intra în atmosferă, dar unde, nimeni nu poate preciza”, a declarat Holger Krag, șeful Agenției Spațiale Europene.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Explozie la motorul unui avion, la scurt timp de la decolare! În ce stare se află pasagerii

Potrivit observatorulph.ro, racheta face parte dintr-o nouă generație și trebuia să atingă o altitudine de 35.000 de kilometri pe orbită superioară, deasupra Terrei, dar o problemă tehnică a făcut-o să ajungă pe orbita inferioară.

Astronomul Jonathan McDowell de la Centrul de astrofizică Chandra, Statele Unite a mărturisit că ”probabil în jur de 4 tone vor ajunge la sol”.

În acest moment, satelitul militar din Rusia se află la aproximativ 200 de kilometri deasupra Pământului, pe orbita inferioară a acestuia.

"Racheta rusească coboară cu 7,5 kilometri pe secundă, iar latitudinea sa de reintrare ar fi probabil între 63 de grade nord și sud de ecuator", a mai spus Holger Krag.

Krag a adăugat că, în fiecare an, 100 până la 200 de tone de deșeuri spațiale, în medie, reintră în atmosfera Pământului într-un mod necontrolat în fiecare an.

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.