Autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor (MHRA) a acordat luni aprobarea condiționată pentru așa-numitul vaccin bivalent realizat de compania farmaceutică americană Moderna (MRNA.O) ca vaccin de rapel pentru adulți.
Marea Britanie a aprobat vaccinul eficient pentru COVID-19 și Omicron
Câteva ore mai târziu, Comitetul comun pentru vaccinare și imunizare (JCVI) al țării a recomandat ca tuturor adulților din Regatul Unit să li se ofere rapeluri în această toamnă.
Decizia MHRA cu privire la Moderna s-a bazat pe datele studiilor clinice care au arătat că rapelul a declanșat „un răspuns imunitar puternic” atât împotriva Omicron (BA.1), cât și împotriva virusului original, a precizat MHRA.
În timp ce vaccinurile COVID-19 existente continuă să ofere o bună protecție împotriva spitalizării și a deceselor, eficacitatea vaccinului a fost afectată pe măsură ce virusul a evoluat.
„Prima generație de vaccinuri COVID-19 utilizate în Marea Britanie continuă să ofere o protecție importantă împotriva bolii și să salveze vieți”, a declarat June Raine, director executiv al MHRA.
„Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este o unealtă ascuțită în arsenalul nostru pentru a ne ajuta să ne protejăm împotriva acestei boli pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, a continuat aceasta.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Un vaccin exclusiv anti Omicron ar putea fi lansat în șase luni
Oficialii Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) se așteaptă ca vaccinurile adaptate la varianta COVID să fie aprobate în Uniunea Europeană până în septembrie și au semnalat că autoritatea de reglementare este deschisă la utilizarea vaccinurilor care vizează varianta mai veche BA.1 în această toamnă, având în vedere că cele care vizează în mod specific subvariantele mai noi sunt mai în urmă în dezvoltarea clinică.
În schimb, Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite a declarat că va căuta să includă în mod specific noile variante BA.4 și BA.5 ale Omicron în orice vaccinuri noi utilizate pe plan intern.
Luni, șeful Serum Institute of India- care produce vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca sub denumirea comercială Covishield- a declarat că se așteaptă ca în șase luni să existe în țară un vaccin specific Omicron, a relatat NDTV.
Pfizer Inc. (PFE.N) și BioNTech (22UAy.DE) au testat, de asemenea, versiuni ale vaccinului lor cu ARNm modificat pentru a combate variantele Omicron.
Între timp, Sanofi (SASY.PA) și partenerul GSK (GSK.L) lucrează la un vaccin pe bază de proteine care vizează subvarianta Beta, care a dominat pentru o perioadă de timp anul trecut.