Un tratament revolutionar ar putea vindeca chelia

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 20 oct 2020, 13:10

Oamenii de stiinta lucreaza la un tratament minune care ar putea trata caderea permanenta a parului, atat la barbati, cat si la femei. Profesori de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite sustin ca au gasit cauza care genereaza aparitia cheliei.

Vinovatul de aceasta ingrata afectiune este o proteina, numita prostaglandin D (PGD2) prezenta in zonele de chelie ale scalpului. Aceasta proteina nu a fost detectata in alte zone ale corpului care contin foliculi capilari. PGD2 controleaza mai multe functii din organism printre care dezvoltarea celulelor si constrictia si dilatarea tesutului muscular. Cercetatorii sunt de parere ca acesta proteina inhiba celula firului de par sa mai produca cheratina, adica substanta din care este alcatuit firul de par.


In medicina se folosesc deja medicamente pe baza de PGD2, dar pentru tratarea astmului. In maximum cinci ani, specialistii spera sa poata elabora un medicament eficient si pentru tratarea cheliei. Se gandesc chiar la prepararea unei creme care ar stimula cresterea parului in portiunile atinse de chelie. Specialistii inca studiaza cum sa pacaleasca proteina PGD2. Mai precis, sa accelereze cresterea parului in loc sa o inhibe. Studiul a fost publicat in jurnalul "Science Translational Medicine".