Un val de aer polar va lovi, din nou, România. Dobrogea este paralizată în urma viscolului și a căderilor de zăpadă

Author: Diana Bostan

Un nou ciclon polar va lovi România

Sursa: pixabay

România se confruntă cu un nou ciclon polar, aducând viscol și ninsori. Peste 60.000 de locuitori din Dobrogea au rămas fără curent și apă.

Iarna își face ușor, ușor simțită prezența. Viscolul și căderile masive de zăpadă au provocat pagube în mai multe regiuni din țară, însă pentru locuitorii din Delta Dunării, iarna reprezintă o adevărată provocare.

Mai multe localități din Dobrogea au rămas fără curent și fără apă

De trei zile, peste 60.000 de locuitori din Dobrogea trăiesc în condiții dificile, lipsiți de energie electrică, încălzire și apă.

În Sulina, situația este și mai critică, unde oamenii se confruntă nu doar cu lipsa curentului, ci și cu lipsa alimentelor. Pentru o pâine, locuitorii trebuie să facă o călătorie cu barca până la Tulcea, deoarece atât brutăriile, cât și magazinele sunt afectate de lipsa curentului.

Citește și: Prognoza meteo pentru finalul lunii noiembrie 2023: Se anunță ninsori și în următoarea perioadă

Locuitorii sunt îngroziți și susțin că niciodată nu a fost atât de rău. Magazinele din localitate sunt goale, iar pentru a face rost de o pâinii, localnicii sunt nevoiți să meargă cu barca în schimbul a 160 de lei dus-întors. ” Servim cum putem pentru că trebuie să ne ajutăm între noi că ne cunoaştem cu lumea, că nu poţi să ţii magazinul închis”,  a spus o vânzătoare, potrivit observatornews.ro.

În Tulcea situația este una disperată. Oamenii au recurs la improvizații periculoase pentru a obține puțină lumină, iar semnalul de la telefon este aproape inexistent. Aproximativ 19.000 de oameni au rămas, duminică, fără electricitate în județul Tulcea.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Furtuna secolului a afectat și județul Constanța

Constănțenii au numit-o ”furtuna secolului”, după ce 32.000 de persoane au rămas fără electricitate, iar la Corbu oamenii au plecat pe la rude pentru a nu îngheța în case. ” Nu este apă, iar generatorul nu poate să meargă non stop. Foarte greu şi copiii i-am dus pe la oraş, pe unde e curent, la Constanţa, la Năvodari”,  a dezvăluit o localnică pentru sursa menționată anterior.

Citește și: Prognoza meteo ANM pentru ziua de miercuri, 29 noiembrie 2023, în țară: Meteorologii anunță ninsori în mai multe regiuni ale țării

Primarul din Corbu susține că face tot posibilul pentru remedierea problemelor, însă nu știe o dată sau o oră exactă la care deranjamentele vor fi soluționate.

De suferit au și copiii. După deblocarea drumurilor, elevii au fost nevoiți să se întoarcă la ore, însă temperaturile scăzute din clasă sunt greu de suportat, aceștia fiind nevoiți să învețe cu geaca pe ei.

”Am reuşit să eliberăm drumul şi având în vedere că drumul este circulabil, nu au fost probleme cu aducerea copiilor de la Vadu, aici, tot la Gheorghe Lazăr”,  a spus Adriana Căpraru, reprezentat școală, pentru observatornews.ro.

Dobrogea, dar și alte regiuni din țară, se află în continuare sub cod galben sau portocaliu de viscol. Un nou ciclon polar se îndreaptă spre România, aducând ploi, viscol puternic și căderi masive de zăpadă.