Un val de căldură face ravagii Europa! Patru turiști au decedat din cauza caniculei în Grecia

Autor: Diana Ghita

Ce zone din Europa sunt afectate de căldură

Sursa: Unsplash

Un val de căldură intens va afecta în curând Italia, Bulgaria și Turcia, unde se așteaptă ca temperaturile să atingă 40 de grade Celsius la umbră.

În Grecia, efectele caniculei au fost devastatoare: patru turiști și-au pierdut viața în decurs de o săptămână, iar alți cinci sunt încă dispăruți, după ce au ignorat avertismentele de cod portocaliu pentru temperaturi extreme și au plecat în drumeții.

În Grecia au murit patru turiști, din cauza caniculei

După ce s-au expus la o căldură de 45 de grade Celsius, victimele au fost găsite decedate.

Printre acestea se numără prezentatorul BBC Michael Mosley, al cărui trup neînsuflețit a fost descoperit pe insula grecească Symi, într-o zonă stâncoasă care amplifica arșița.

Ulterior, un turist olandez a fost descoperit fără viață într-o râpă pe insula Samos, un american a murit în Corfu și un belgian în Creta. Grecia se pregătește pentru sosirea a peste un milion de turiști români în această vară, prin implementarea de măsuri de siguranță suplimentare.

Săptămâna viitoare, temperaturile din Grecia ar putea urca din nou până la 45 de grade Celsius.

Citește și: Riscurile căldurii vara: Cum să te protejezi de canicula!

Italia se confruntă, de asemenea, cu un val de căldură puternic, primul de acest fel din această vară. Temperaturile vor depăși 40 de grade Celsius, iar autoritățile recomandă atât localnicilor, cât și turiștilor să evite expunerea îndelungată la soare și să se hidrateze bine.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Valul de căldură a făcut ravagii și în America  

În ciuda avertismentelor, plajele rămân foarte aglomerate. În Statele Unite, valul de căldură extremă promite să aducă temperaturi record, nemaivăzute în ultimele trei decenii. Aproximativ 265 de milioane de americani vor fi afectați de aceste condiții severe.

„Bem foarte multa apă. Am fost antrenor de fotbal înainte, așa că sunt foarte familiarizat cu semnele de insolație, bolile cauzate de căldură și epuizarea”,  a declarat un american, citat de Observator.

Statele Michigan și Ohio se află deja sub avertismente de căldură extremă. Americanii se pregătesc pentru zile toride, iar în Los Angeles un incendiu de vegetație a ars peste șase mii de hectare.

În lichidarea lui au fost implicați peste o mie de pompieri, care au evacuat 1.200 de persoane din zonă.

Citește și: Țeapa luată de o româncă în Grecia: „Nu le-am văzut, dar le auzeam” Ce îi sfătuiește Cătălina pe cei care vor să plece în vacanță în Grecia

Pentru a face față acestor condiții extreme, este crucial ca populația din zonele afectate să ia măsuri de precauție: să rămână în interior în timpul orelor de vârf ale zilei, să consume multe lichide și să evite activitățile fizice intense.

Autoritățile continuă să monitorizeze situația și oferă sfaturi și asistență pentru a minimiza impactul valului de căldură asupra sănătății și siguranței publice.