Un val de praf saharian amenință România! Acest fenomen va fi însoțit de temperaturi record în mai multe zone ale țării

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 06 apr 2024, 00:08

Valul de praf saharian vine împreună cu temperaturi foarte ridicate

Sursa: Pexels.com; Unsplash.com

România se pregătește să înfrunte un nou val de căldură, iar temperaturile extrem de ridicate nu aduc doar recorduri de căldură, ci și consecințe grave asupra mediului și vieții cotidiene.

Un nou val de aer fierbinte amenință să acopere întreaga țară în zilele următoare, conform avertismentelor emise de meteorologi. Se preconizează că temperaturile pentru această perioadă vor atinge noi recorduri, iar soarele puternic va încălzi atmosfera considerabil.

România este amenințată de un val de praf saharian 

În urmă cu exact un an, pe 5 aprilie, un vortex polar a provocat viscole puternice și ninsori în mai multe județe din Moldova.

Astăzi, situația este cu totul alta, cu temperaturi în creștere și un soare generos care a topit toate grijile legate de gerul de altădată.

Câmpurile și copacii încep să prindă viață, iar termometrele arată deja 20 de grade Celsius, ceea ce îi determină pe oameni să renunțe la hainele groase în favoarea celor de vară. Cu toate acestea, bucuria adusă de temperaturile ridicate vine la pachet cu consecințe neplăcute.

Seceta persistentă și temperaturile anormale au făcut ca multe întinderi de apă să rămână doar o amintire. Spre exemplu, aproape jumătate din apa unui lac din Olt s-a evaporat. Locuitorii din zonă privesc cu îngrijorare păsările rătăcite și peștii rămași pe pământ, ca urmare a lipsei de precipitații timp de două luni.

Citește și: Cod portocaliu de caniculă. Ce județe sunt afectate de valul de căldură?

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

„Dacă ţine în rimtul ăsta, anul viitor eu spun că nu o să mai fie nimic acolo. Fermierii sunt foarte afectaţi”, a dezvăluit Robert Ilinca, viceprimarul comunei Ipotești, potrivit Observator.

Se anunță temperaturi ridicate în perioada următoare

În același timp, meteorologii avertizează că încă un val de căldură și praf saharian se apropie de România.

Aceste fenomene amplifică îngrijorările legate de secetă și impactul asupra mediului înconjurător.

Conform sursei citate, meteorologul Mihai Timu oferă perspective sumbre, întrucât anunță că situația se va agrava în zilele următoare: „ Ceva mai bine va fi pentru partea de vest şi sud-vest a teritoriului. Vom avea maxime de până la 24-25, chiar izolat, 26 de grade. Cel mai răcoare va fi la malul mării. Duminică nu va fi o vreme prea bună pentru plimbări pentru că vor fi înnorări temporare, posibil ploi, de asemenea, un vânt moderat şi prin urmare, maxime doar între 14 şi 17

grade”.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță temperaturi ridicate și ploi locale: Prognoza meteo pentru ziua de sâmbătă, 6 aprilie 2024

Săptămâna viitoare se anunță a fi, în continuare, călduroasă, cu puține ploi și temperaturi peste mediile obișnuite, astfel tendința actuală de încălzire și secetă va fi consolidată. Aceste fenomene extreme confirmă că România se confruntă cu un adevărat paradox meteorologic.