Conform prognozelor emise de autorități, furtuna de praf saharian s-a resimțit într-o mare parte din teritoriile României, iar efectele acesteia au fost amplificate și de alte fenomene meteorologice .
Ce zone au fost cele mai afectate de valul de praf saharian
Autoritățile de mediu atrag atenția asupra prezenței iminente a celor mai mari concentrații de praf saharian în regiunile vestice și sud-vestice ale țării.
Joi seară praful saharian a început să fie resimțit în sudul și sud-vestul țării, urmând ca, până vineri seară, să acopere mare parte din regiuni.
„Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) care aparţine Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi este gestionată de Agentia Natională pentru Protecţia Mediului (ANPM) ar putea înregistra creşteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5, începând de azi, 29 februarie şi până mâine, 1 martie 2024, ora 22.00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriului Romaniei”, a
anunțat Agenția Națională pentru Protecția Mediului, prin intermediul unui comunicat de presă.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ce efecte are furtuna de praf saharian asupra sănătății
Conform Administrației Naționale de Meteorologie, cele mai mari concentrații de praf s-au înregistrat în regiunile vestice și sud-vestice, unde particulele în suspensie au fost însoțite de ploi în noaptea de 29 februarie spre 1 martie.
Cu toate acestea, potrivit meteoradar.ro, poluarea cu particule poate fi alarmantă, afectând căile respiratorii și putând agrava simptomele alergice, mai ales la concentrații de peste 100 de micrograme pe metru cub.
Recent, medicii de la Spitalul "Victor Babeș" din Timișoara au atras atenția asupra efectelor negative pe care praful saharian le poate avea asupra sănătății. Conform informațiilor transmise de aceștia, inhalarea particulelor de praf poate declanșa reacții inflamatorii în plămâni, afectând atât sistemul respirator, cât și cel cardiovascular. Persoanele cu afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, sunt sfătuite să nu iasă din case pe durata acestui fenomen.