Un vulcan a erupt în Islanda! Mai mulți locuitori și turiști au fost evacuați

Autor: Laura Macovei

A erupt un vulcan din Islanda

Sursa: Profimedia

O erupție vulcanică puternică a avut loc în sud-vestul Islandei, ceea ce a determinat evacuarea imediată a turiștilor și locuitorilor din apropiere.

Vulcanul a aruncat lavă incandescentă și a provocat numeroase cutremure, eveniment ce a pus în pericol orașul pescăresc Grindavik și faimosul centru spa Blue Lagoon.

Citește și: A erupt unul dintre cei mai mari vulcani din lume! Mii de zboruri de pe mai multe aeroporturi sunt afectate în aceste momente

Eurpție vulcanică în Islanda. Mii de locuitori au fost evacuați

De la primele semne ale erupției, autoritățile islandeze au acționat rapid pentru evacuarea regiunii afectate. Locuitoarea Asrun Kristinsdottir a povestit pentru BBC cum sirenele de urgență au anunțat pericolul, iar cutremurele constante au amplificat sentimentul de neliniște.

Cu toate acestea, nu toți locuitorii au dorit să plece. Potrivit comisarului de poliție Ulfar Ludviksson, mai multe persoane au ales să rămână, deși riscurile erau evidente.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Pască cu ciocolată, desertul pregătit de Jamila: „Cremoasă, fină, cu aluat pufos. Este foarte bună și cu înghețată.”

Erupția a creat o crăpătură masivă de 1,2 km lungime, iar lavă fierbinte s-a revărsat periculos de aproape de zonele locuite.

De asemenea, o conductă de apă caldă s-a fisurat în nordul orașului, semnalând pagube majore asupra infrastructurii.

Erupțiile vulcanice sunt frecvente în Islanda

Islanda se află deasupra Dorsalei Medio-Atlantice, unde se întâlnesc două plăci tectonice majore. Acest fenomen face ca erupțiile vulcanice să fie frecvente. Peninsula Reykjanes, unde a avut loc acest ultim eveniment, a fost activă din nou din 2021, după o perioadă de liniște de aproximativ 800 de ani.

Specialiștii avertizează că astfel de erupții ar putea continua timp de decenii.

Citește și: Panică în Napoli. Un cutremur a zguduit orașul. Sute de oameni și-au petrecut noaptea pe străzi sau în mașini

Deși activitatea vulcanică s-a diminuat în cursul zilei de marți, autoritățile monitorizează îndeaproape situația. Rikke Pedersen, expertă de la Centrul Vulcanologic Nordic, a declarat că pericolul nu a trecut complet, iar fluxurile de lavă ar putea afecta mai multe regiuni din apropiere.

Au existat temeri că orașul ar fi „în pericol de a avea fluxuri de lavă care să intre în zona locuită”, a spus Rikke Pedersen de la Centrul Vulcanologic Nordic, conform aceleiași surse.