Un vulcan din Etiopia a erupt lavă albastră! Care este explicația oamenilor de știintă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 aug 2024, 14:33

Vulcanul Erta Ale

Sursa: X VidsOfHeaven

Fenomenele naturale surprind oamenii de știință, iar vulcanul din Etiopia din care curge lavă albastră face parte din această categorie.

Oamenii de pretutindeni știu că lava vulcanilor au adesea o culoare portocalie intensă, cu anumite zone în care se poate vedea galbenă sau roșie. Culoarea albastră nu apare în mintea oamenilor atunci când se gândesc la culoarea lavei unui vulcan, însă în acest loc din lume are loc un rar fenomen ce transformă culoarea lavei.

Lava unui vulcan din Etiopia are culoarea albastră

Etiopia se mândrește cu unul dintre cele mai rare fenomene naturale, în care lava vulcanului Erta Ale este albastră. Fenomenele naturale nu se opresc niciodată din a ne surprinde, iar lava albastră ce se găsește în Etiopia a atras atenția specialiștilor, ce au găsit o explicație cu privire la culoarea neobișnuită a lavei. Culoarea lavei este percepută ca fiind albastră din cauza arderea gazelor sulfurice care sunt emise de vulcan, astfel aceasta nu erupe din vulcan în această culoare.

Citește și: Investiția în Energie Volcanică: Noul Trend Fierbinte în Energie Regenerabilă

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

În momentul în care aceste gaze intră în contact cu oxigenul la temperaturi ridicate, ele se aprind și ard cu o flacără albastră intensă, ceea ce creează efectul de lavă albastră ce îi surprinde pe oameni. Deși culoarea lavei este albastră din cauza gazelor sulfurice, acest fenomen rar realizează o priveliște ce îți taie răsuflarea.

Persoanele ce își doresc să se aventureze lângă acest vulcan trebuie să fie foarte atente și chiar să poarte o mască de gaze pentru a se proteja de sulful pe care vulcanul îl scoate.

Un fenomen similar are loc și în Indonezia

Etiopia nu este singurul loc ce se bucură de vulcani cu lavă albastră, fiind un fenomen ce se regăsește și în Indonezia, mai exact pe insula Java, unde lava vulcanului Kawah Ilen are o culoare albăstruie atunci când se varsă. Acest fenomen rar poate fi observat adesea pe parcursul nopții, ceea ce face ca peisajul să fie unul incredibil.

Culoarea albastră este observată foarte bine în această zonă, deoarece formează un contrast cu nuanțele rocilor din jur. Vulcanul Kawah Ilen se află la o înălțime de 2.380 de metri, în comparație cu vulcanul Erta Ale se află la o înălțime de doar 614 metri, ceea ce face ca fenomenul să poată fi mai ușor de observat de către oameni. 

 


În ediția de vineri, Patrick și Bianca au avut parte de o întâlnire în Camera Roșie, unde au discutat despre Virginia, iar Giuly a izbucnit în lacrimi amare.