Unde alegi să te muți: într-un apartament nou sau vechi?

Author: Lavinia Medrea

Ai decis că vrei să te muți într-un apartament, pentru că ai ajuns la concluzia că pentru tine și familia ta este cea mai bună decizie.

Cu toate acestea, atunci când ai analizat puțin piața imobiliară din România, nu ai putut să nu remarci faptul că ai la dispoziție mai multe opțiuni, cum ar fi achiziționarea unui apartament nou sau a unuia ”cu vechime”. Care ar fi cea mai bună variantă pentru tine? Te invităm să citești mai jos, pentru a înțelege avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre ele, pentru a te putea hotărî mai ușor.

Poziționarea

Multe dintre apartamentele vechi scoase la vânzare se află amplasate în zone atractive, destul de aproape de mijloacele de transport în comun, de școli sau parcuri. În schimb, cele noi nu au parte de acest avantaj. Cu toate acestea, situația pare să se schimbe dacă optezi, de exemplu, pentru un apartament cu mutare imediata dintr-un complex rezidențial. În cazul lor, dezvoltatorii imobiliari au luat în calcul toate aceste aspecte și au construit blocuri cu apartamente și garsoniere în care să ai la îndemână cam tot ce îți este necesar: școli, grădinițe, spații verzi, magazine, unități sanitare și nu numai. De asemenea, nici transportul nu mai este o problemă în cazul multora dintre ele, așa că… greu de decis, nu?

Spațiul

Principalul dezavantaj al apartamentelor vechi este că au fost construite cu mulți ani în urmă, când spațiul parcă nu conta atât de mult ca în prezent. Cu toții ne dorim locuințe spațioase, unde să nu avem senzația că pereții mai au puțin și ne sufocă, ceea ce nu se întâmplă în apartamentele noi. Acestea sunt astfel construite încât nu ai ce să le reproșezi din acest punct de vedere. Da, este adevărat, le poți îmbunătăți în acest sens și pe unele vechi, dar nu pe toate. Ar însemna multă cheltuială, aprobări de obținute, să elimini uneori chiar și pereții de rezistență și nu prea se merită să te apuci de o astfel de treabă când poți ieși mai în avantaj cu un apartament nou.

Lucrările de renovare

Cu ultimele cuvinte de mai sus, am intrat puțin și în ideile pe care vrem să ți le enumerăm în continuare. Majoritatea apartamentelor vechi nu stau deloc bine la capitolul confort, la construirea lor s-au folosit materiale de slabă calitate, nu există izolație fonică sau termică, și să nu mai amintim de instalațiile sanitare sau electrice. De aceea, atunci când iei în calcul să te muți într-un apartament vechi, gândește-te că pe lângă cheltuielile la care te-ai gândit că ai putea să le faci, mai adaugă în jur de 5.000 - 10.000 de euro și pe cele legate de renovările pe care le vei avea de făcut. Se merită atât de mult, ca să nu mai amintim de disconfortul pe care îl vei avea, faptul că nu te vei putea muta atât de rapid, sau dacă o vei face, nu vei avea parte prea curând de liniștea dorită? Nu mai bine optezi pentru un apartament cu mutare imediată?

Costurile de întreținere

În București, de exemplu, cele mai multe dintre apartamentele vechi sunt legate la rețeaua de termoficare urbană. Asta înseamnă nu doar costuri mai mari, ci uneori și lipsa căldurii sau a apei calde, și nu mai detaliem mai mult. Prin urmare, confortul pe care ți-l doreai din tot sufletul, s-a cam dus pe Apa Sâmbetei. Cu totul altfel stau lucrurile într-un apartament nou, unde ai parte de izolații, centrale termice, instalații sanitare și electrice noi, ca să nu mai amintim de faptul că plătesc mult mai puțin lunar la întreținere!

Locurile de parcare

Da, am ajuns la o problemă cu adevărat delicată, în special în marile orașe. Atunci când au fost construite multe dintre apartamentele vechi, locurile de parcare nu erau o prioritate pentru că nu toată lumea își putea permite o mașină. În prezent lucrurile s-au schimbat fundamental, iar problema locurilor de parcare este una foarte spinoasă. Fără a intra în mai multe amănunte, îți spunem doar că în cazul apartamentelor noi, dezvoltatorii imobiliar au obligația de asigura locuri de parcare. Ceea ce înseamnă o mare bilă albă, nu crezi?

Siguranță

În special cei care sunt părinți vor aprecia cu siguranță rândurile de mai jos. În cazul apartamentelor vechi, nu ai liniștea că atunci când copilul tău iese la joacă este protejat, pentru că nu există niciun fel de pază prin zonă. Apartamentele noi, amplasate de regulă în complexe rezidențiale, au parte de pază fizică non stop, supraveghere video, traficul stradal este ca și inexistent, ca să nu mai amintim de faptul că parcul este mult mai aproape. De asemenea, dacă ești o fire sociabilă, vei adora să ieși seara în oaza de verdeață din complex, să discuți cu alți vecini și să vă supravegheați copiii la joacă.

Risc seismic scăzut

Din nou o problemă delicată, dar care trebuie atinsă. Nu puține dintre apartamentele vechi sunt încadrate într-o anumită categorie de risc seismic care îți dă fiori pe șira spinării. Cele noi nu au acest dezavantaj, deoarece la construirea lor s-au folosit materiale de bună calitate, care îți dau o mai multă siguranță!

Cam atât am avut de spus despre apartamentele noi, dar și cele vechi. Rămâne doar ca tu să analizezi cu atenție toate avantajele și dezavantajele și să decizi care este varianta cea mai bună pentru tine și cei dragi ție, din toate punctele de vedere.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.