Unde este bine să te adăpostești pe timp de furtună, dacă ești prins în aer liber

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 28 iul 2022, 10:45

Cum ne adăpostim de furtuni

Sursa: unsplash.com

Dacă vă prinde o furtună în aer liber, este obligatoriu să știți unde să vă adăpostiți. Nu ignorați alertele pe care le primiți pe telefon, ca să nu fiți luați prin surprindere.

Vara aceasta nu a dus lipsă de furtuni, în special în luna iunie. De multe ori am fost anunțați printr-un mesaj că urmează furtuni extrem de puternice. Ce facem însă dacă un astfel de fenomen meteo ne prinde afară, în aer liber?

Cum ne adăpostim de furtuni

În cazul în care se apropie o furtună, ideal este să fiți la adăpost, nu în aer liber.

Dacă totuși vă prinde pe picior greșit și ați fost nevoiți să plecați din casă, trebuie să știți cum să acționați și cum să vă feriți de astfel de fenomene meteo, care pot fi extrem de periculoase.

În primul rând, îndepărtați-vă de orice obiecte care vă pot răni, cum ar fi garduri, utilaje sau alte obiecte din metal. Un vânt puternic le poate smulge și acestea vă pot cauza răni grave.

În niciun caz nu vă adăpostiți de furtună sub un copac! Acesta se poate rupe, iar crengile pot să cadă pe dumneavoastră. Cel mai bine este să intrați în mașină, în casă sau în cel mai apropiat magazin.

Dacă este și grindină, nu umblați cu capul descoperit. În cazul în care vă cade în cap o bucată de gheață, vă poate răni destul de grav.

Dacă tună și fulgeră, așa cum se întâmplă de obicei în timpul unei furtuni, încercați să nu stați prea aproape de o altă persoană.

Trebuie să fie cel puțin 3 metri între oameni, ca să se evite riscul ca electricitatea să se transfere de la o persoană la alta.

Țineți cont că și o mașină poate fi lovită de fulger, dar oricum sunteți mai în siguranță, decât ați fi dacă stați în aer liber.

Dacă vă prinde furtuna pe un câmp sau pe plajă, încercați să vă ghemuiți și să vă acoperiți capul și urechile cu mâinile.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aveți grijă să vă țineți capul între genunchi. În niciun caz nu vă culcați pe pământ, pentru că trebuie să reduceți cât mai mult posibil contactul cu pământul.

Dacă vă prinde furtuna într-o pădure, stați sub un copac mai puțin înalt. Cu cât copacul este mai mic, cu atât riscul de a fi lovit de fulger e mai scăzut.

Nu stați nici lângă pereții unei clădiri, pentru că fulgerul o poate lovi, iar curentul circulă prin fierul beton.


Trebuie să fiți atenți și dacă vă prinde furtuna la volan. Mergeți încet, ca să puteți evita un eventual copac care se poate prăbuși.

Ce nu trebuie să facem, dacă este furtună

Dacă sunteți acasă, iar afară a început o furtună, cu tunete și cu fulgere, nu ieșiți pe balcon! De asemenea, evitați să folosiți dușul sau robinetul de la chiuvetă, pentru că acestea vă pot electrocuta, în cazul în care blocul sau casa dumneavoastră este lovită de fulger.

În schimb, puteți folosi fără probleme telefonul mobil, pentru că acesta nu reprezintă un pericol.

Aveți grijă să nu aveți asupra dumneavoastră obiecte metalice, pentru că se mărește riscul de a fi lovit de fulger.

Nu uitați că electricitatea trece prin metal și apoi se poate transfera în corpul dumneavoastră.

Apa este unul dintre cei mai buni conductori de electricitate, astfel că fulgerul vă poate lovi foarte repede prin intermediul apei.

Țineți cont de faptul că fulgerul vă poate electrocuta și indirect. Așadar, nu stați în apă sau pe lângă apă, în timpul unei furtuni puternice.

Dacă aveți încălțăminte de cauciuc, nu ar strica să o purtați atunci când este furtună. Acest material este un slab conductor de electricitate.