Când vine vorba despre gogoși, ne întâmpină o călătorie delicioasă într-un univers dulce de neegalat. În România, gogoșile nu sunt doar un desert, ci o experiență culinară autentică, apreciată de toți cei cu o slăbiciune pentru dulce. Află secretele acestora, trecând cu pași mărunți prin istoria lor, începând cu Evul Mediu și până în prezent.
Istoria fascinantă a gogoșilor considerate un deliciu universal
Pufoase, aromate, simple sau umplute cu ciocolată, gem, brânză sau alte delicii, gogoșile sunt printre cele mai iubite și răspândite deserturi din lume. Chiar dacă rețetele sunt puțin diferite, ca și formele pe care le pot lua, gogoșile reprezint un desert ideal pentru orice oră și orice colț al lumii. Există datări ale gomoșilor încă din vremurile romanilor, când acestea erau cunoscute sub denumirea de globulii.
În Evul Mediu, gogoșile erau considerate sacre și erau pregătite de către călugări în mănăstiri pentru a fi oferite ca jertfă lui Dumnezeu. În anii 1400, gogoșile au început să fie populare și în Anglia, Olanda și Germania. În Germania, gogoșile erau umplute în special cu carne sau ciuperci. Responsabili de răspândirea rețetei de gogoși în America sunt coloniștii olandezi. În zilele noastre, în America există chiar și o zi națională a gomoșilor, care este sărbătorită pe data de 3 iunie.
Cum au apărut gogoșile
La început, gogoșile nu erau nimic altceva decât niște biluțe făcute din aluat de dulce prăjite în grăsime de porc până când deveneau aurii. Ulterior, văzând că mijlocul gogoașei nu se prăjește la fel de repede ca partea exterioară, aceasta a fost umplută cu diverse compoziții care nu necesitau prăjire. Căpitanul american Hansen Gregory a avut însă o altă soluție pentru această problemă: găurirea centrului gogoșii astfel încât, acestea să se prăjească mult mai bine.
Nu există, totuși, un inventator precis al acestor delicii. Una dintre cele mai documentate povești este cea a danezei Elizabeth Gregory, care ar fi inventat gogoșile (pe atunci, numite olykoeks) pentru fiul său, Hanson. În traducere liberă, olykoeks înseamnă prăjitură uleioasă.
Cele mai bune gogoși - Secretele gustului desăvârșit
Ce face ca o gogoașă să fie cu adevărat delicioasă? Ei bine, secretul constă în atenția la detalii și calitatea ingredientelor. Pufoase, aromate, simple sau umplute cu ciocolată, gem, brânză sau alte delicii, cele mai bune gogoși au un aluat pufos, rumen și bine copt, care se topește în gură la fiecare mușcătură. Un strat subțire de glazură fină, bogată în arome, poate transforma o simplă gogoașă într-o experiență de neuitat. De asemenea, umpluturile proaspete și generoase aduc un plus de savoare și surprize gustative.
Care sunt cele mai bune gogoși din țară și unde pot fi găsite?
Fiecare zi este o nouă oportunitate de a oferi clienților noștri o plăcere autentică. Indiferent dacă alegi o gogoașă clasic glazurată, una cu ciocolată delicioasă sau una cu o umplutură de vanilie, Hello Donuts! îți aduce o paletă variată de opțiuni gata să-ți răsfețe simțurile. Descoperă o lume a gusturilor autentice și a plăcerii dulci cu acest desert, considerate a fi o destinație unică pentru cei care apreciază autenticitatea și gustul veritabil al gogoșilor.
La început, a fost cuvântul... DONUT. Hello Donuts! s-a născut din dorința de a crea gogoși autentice, oneste și savuroase la maximum. Având o echipă devotată, compania a experimentat peste o sută de rețete și ingrediente, căutând mereu secretul gogosilor perfecte. Astfel, această echipă a analizat fiecare variantă într-un laborator specializat de analiză senzorială, selectând doar ingredientele care au trecut testul "clean label & natural source".
Cu o prezență solidă în București încă din anul 2016, Hello Donuts! a extins bucuria gogosilor în Satu Mare, Craiova, Sfântu Gheorghe, Baia Mare și Brașov. De peste 7 ani, sunt produse zilnic peste 2000 de gogoși, aducând dulceață în fiecare colț al țării.
Pentru comenzi online, poți apela la site-ul oficial hellodonuts.com.