Eforturile acestora sunt de admirat într-o societate neglijentă cu mediul, însă un lucru este trecut foarte ușor cu vederea și face ca eforturile ecologice să fie în parte compromise. Care să fie acela?
Din ce în ce mai mulți proprietari de case și terenuri investesc în panouri solare, în încălzitoare de apă solare, precum și în alte surse de energie verde pentru consumul casnic, pentru încălzirea casei în sezonul rece ș.a.m.d.
Energia astfel obținută acoperă de regulă consumul întregii familii, eventualul surplus putând fi preluat de piață contra cost. Iată cum investițiile în astfel de echipamente se amortizează, acoperă costurile lunare de întreținere a locuinței și uneori mai aduc și profit.
Însă nu e totul numai lapte și miere.
Dacă energia consumată este nepoluantă, e bine dar insuficient. Următorul pas, care ar trebui să meargă în tandem cu acesta, este reducerea consumului. Poate că energia captată și folosită este nepoluantă, însă uzarea rapidă a panourilor fotovoltaice și a componentelor instalației speciale și înlocuirea pieselor acestora implică drumuri, personal specializat, activitate de producție în fabrici – adică activități poluante.
Uzura trebuie să se facă cât mai lent, așadar și echipamentul tehnologic trebuie utilizat cât mai puțin pentru ca energia consumată să fie cât mai puțină. Bineînțeles, cu respectarea proporțiilor, fiindcă deși o atitudine în spirit ecologist spune să închidem robinetul de apă dacă apa curge degeaba, nu spune să îl închidem și atunci când folosim apa.
Cum se face economie de energie?
Economia de energie termică se realizează prin izolarea bună a casei. Poți accesa https://isoterm.ro/ ca să îți faci o idee despre asta. Prin îmbunătățirea izolației atât la pereți, cât și la podea, tavan sau pod, problema risipei este rezolvată, astfel încât schimburile de căldură se realizează mult mai lent față de înainte.
În sezonul cald, când trebuie consumat curentul electric pentru iluminare și alimentarea produselor electrocasnice și electronice, dar mai ales pentru combina frigorifică și pentru aparatele de aer condiționat, energia electrică utilizată poate fi mai puțină dacă în casă se menține răcoarea pentru mai mult timp în mod natural, fără ajutor.
Deși curentul electric este obținut din sursă nepoluantă, a îl utiliza mai puțin înseamnă a respecta mediul și mai mult decât înainte. Singura posibilitate să aduci consumul de energie la minimul necesar este să o conservi în interiorul locuinței cât mai mult timp posibil.
Cu ce să îți izolezi eficient casa?
Fibra de sticlă este incomodă pentru corpul uman, mai ales la manipulare, vata minerală (bazaltică) este cât de cât în regulă, fiind și cea mai populară, polistirenul, expandat sau extrudat, poate fi folosit numai pe drept, ceea ce încurcă socotelile
și devine oarecum ineficientă, dar spuma poliuretanică este atât ușor de folosit, cât și foarte rezistentă ca izolatie termica – în plus, este complet nepoluantă.
Îți pasă de mediu cu adevărat? Atunci începe cu izolația casei și abia după aceea