Unde poți instala o lampă solară?

Autor: Lavinia Medrea

Lămpile solare se numără printre cele mai moderne și mai prietenoase surse de iluminat (interior sau exterior), ce răspunde atât de bine preocupărilor legate de economia de energie și protecția mediului înconjurător.

În ceasul al XII-lea, guvernele din întreaga lume au conștientizat problemele de mediu și poluare cu care planeta noastră se confruntă, motiv pentru care au introdus reglementări și normative ce au în vedere găsirea cât mai rapidă a unor surse de lumină ce pot fi instalate rapid, nu implică conectarea la rețeaua electrică și sunt 100% autonome.

Să fie acesta motivul pentru care vânzările lămpilor solare au explodat în ultima perioadă?! Principiul de funcționare al acestora este cât se poate de simplu: sunt alimentate de energia soarelui, deci pot funcționa foarte bine și în locuri în care nu există acces la electricitate. Această tehnologie simplifică foarte mult procesul de iluminare a spațiilor exterioare și aduce o contribuție importantă în efortul de a reduce amprenta de carbon.

Ca eficiența lor să fie cât mai ridicată lămpile solare pot fi instalate în:

1. Grădini și alte spații verzi

Una dintre cele mai populare locații pentru instalarea lămpilor solare este grădina, pentru a lumina cărările, spațiile de relaxare, paturile de flori sau alte elemente decorative. În grădinile mari, lămpile solare pot fi folosite pentru a marca trasee, astfel încât să fie mai ușor de mers în timpul nopții. Pe lângă utilitate, un alt avantaj important al lămpilor solare amplasate în grădină este economia de energie. Pentru că nu necesită alimentare electrică pot fi folosite pe parcursul întregii nopți, fără ca funcționare acestora să influențeze factura de energie electrică.

2. Alei și cărări

Aleea din fața casei sau cărările care traversează curtea sunt alte locuri propice instalării lămpilor solare. Iluminatul acestor zone ghidează vizitatorii pe timp de noapte, oferă un grad mare de siguranță în timpul mersului, ba chiar contribuie la estetica generală a proprietății. Dacă vrei să instalezi lămpi solare de-a lungul aleilor sau al cărărilor trebuie să ai în vedere ca acestea să fie distribuite uniform pe toată lungimea traseului și amplasate în locuri unde nu vor fi lovite sau răsturnate accidental.

3. Curte

Curtea din fața casei este spațiul care creează prima impresia asupra întregii proprietăți. Instalarea lămpilor solare în această zonă sporește siguranța, dar contribuie și la îmbunătățirea esteticii casei. Lămpile solare pot fi amplasate lângă poartă, în jurul gardului sau în proximitatea tufișurilor și plantelor decorative pentru a pune în evidență elementele arhitecturale ale casei.

Pentru o iluminare cât mai bună nu strică să alegi lămpile solare cu senzor de mișcare - se vor aprinde automat atunci când detectează mișcare. Dar asigură-te că panourile solare nu sunt umbrite de copaci sau de alte clădiri și că sunt orientate corect pentru a primi cât mai multă lumină pe parcursul zilei.

4. Terenuri de joacă și parcuri

Pentru terenurile de joacă și parcuri, lămpile solare sunt o alegere inspirată. În astfel de locuri trebuie să existe o sursă de iluminat sigură, având în vedere că sunt frecventate de copii și familii. Aceste spații pot beneficia de avantajul lămpilor solare și din punct de vedere economic. Instalarea lămpilor solare în parcuri nu necesită rețele complexe de electricitate, iar costurile de întreținere sunt minime, ceea ce reprezintă un avantaj major pentru administrațiile publice sau proprietarii privați.

5. Gazon și peisagistică decorativă

Peisagistica decorativă și gazonul bine întreținut sunt elemente cheie ale unei grădini sau curți care atrag atenția și creează un mediu plăcut și relaxant. Instalarea lămpilor solare pe gazon sau în alte aranjamente peisagistice nu se limitează doar la funcția practică, ci are și un rol estetic important - de a crea puncte de interes vizual pe timpul nopții.

Spre deosebire de soluțiile de iluminat tradiționale, care necesită cabluri și conexiuni complexe, lămpile solare nu necesită intervenții asupra infrastructurii electrice. Acestea se înfig pur și simplu în sol, după care pot fi ajustate în funcție de dorință și lăsate să se încarce pe parcursul zilei pentru a funcționa pe timpul nopții. Pe lângă funcționalitate și durabilitate, lămpile solare de la Divendi au nenumărate opțiuni de design - modele clasice, cu abajururi din sticlă sau metal, sau modele moderne, minimaliste, cu forme geometrice, astfel încât să se potrivească esteticii oricărei grădini.