Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători din întregul an. Majoritatea persoanelor din toate colțurile lumii se bucură de această sărbătoare împreună cu familia și prietenii apropiați, într-o atmosferă caldă și primitoare.
Ziua Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos este, din punct de vedere religios, una dintre cele mai sfinte zile ale anului. Astfel, cei mai mulți creștini-ortodocși serbează Crăciunul nu doar printr-o masă mare în familie, ci și prin rugăciune și participarea la slujbele bisericești.
În toate bisericile creștin-ortodoxe din întreaga lume se țin slujbe speciale atât în ziua Nașterii Domnului, cât și în cele precedente și antecedente acestora. Aceste slujbe au ca scop binecuvântarea sufletelor enoriașilor care ascultă rugăciunile preotului. Iată când se țin cele mai importante rugăciuni religioase din perioada sărbătorilor de iarnă:
- 24 decembrie 2021 – Pavecernița Mare cu Litie;
- 25, 26, 27 decembrie 2021 – Sfânta Liturghie și Vecernia Mare cu Litie;
- 31 decembrie 2021 – Vecernia Mare cu Litie și Slujba de Binecuvântare a Noului An;
- 1 ianuarie 2022 – Sfânta Liturghie.
În ciuda faptului că majoritatea persoanelor religioase participă fizic la cântările bisericești din jurul sărbătorii, există creștini care din diferite motive personale, precum munca sau faptul că sunt plecați în străinătate, nu pot ajunge la rugăciune. Din această cauză, majoritatea bisericilor transmit live slujbele de Crăciun, prin intermediul internetului sau al televiziunii, pentru a putea fi văzute și de persoanele mai puțin norocoase.
Iată unde poți vedea slujbele de Crăciun dacă nu poți participa cu trupul la acestea:Unde poți vedea slujba de Crăciun la televizor
Sfânta Liturghie din ziua de Crăciun este una dintre cele mai importante slujbe creștine. Persoanele care nu pot ajunge din varii motive la aceasta pot viziona rugăciune prin intermediul posturilor de televiziune și radio specializate. Postul TV exact unde se difuzează în direct slujba diferă în funcție de ziua cântării bisericești și de locația unde se ține aceasta în mod fizic.
Sfânta Liturghie din data de 25 decembrie va fi oficiată la Catedrala Patriarhală din București de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu soborul său de preoți și diaconi. Pe lângă ascultarea rugăciunii de Crăciun, enoriașii care participă fie în mod fizic, fie de acasă la slujbă vor putea asculta în direct colinde autentice românești, cântate de Corul Patriarhiei Române.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Ignat: De ce nu e bine să coși în această zi
Astfel, slujba de ziua Nașterii Mântuitorului de la Catedrala Patriarhală din București, din data de 25 decembrie 2021, va fi difuzată în direct pe postul TV al acesteia, și anume Trinitas TV. Pentru persoanele care nu au televizor, sau care se află pe drum în momentul slujbei, aceasta se poate asculta și pe postul de radio Trinitas FM.
Alte biserici din restul țării vor difuza Sfânta Liturghie prin intermediul posturilor locale de televiziune ale orașului sau județului.Unde poți vedea slujba de Crăciun pe internet
Internetul reprezintă de asemenea o modalitate prin intermediul căruia enoriașii care nu pot participa la slujba de la biserică o pot viziona din locul în care se află. Catedrala Patriarhală din București pune la dispoziție creștinilor difuzarea în direct a rugăciunii de Crăciun pe site-ul oficial al instituției religioase trinitas.tv.
Celelalte slujbe din perioada sărbătorilor pot fi de asemenea vizionate pe site-urile religioase oficiale din toată țara, sau chiar prin intermediul paginilor de pe rețelele de socializare care transmit live rugăciunile și din zile precum Ajunul Crăciunului, Ajunul Anului Nou, sau Sfântul Vasile.
Rugăciune pentru ziua de Crăciun
Pe lângă participarea la Sfânta Liturghie creștinii trebuie să spună în ziua de Crăciun și o rugăciune prin intermediul căreia să le fie binecuvântat sufletul în această zi sfântă. Acatistul Nașterii Domnului este una dintre cele mai puternice rugăciuni religioase ce trebuie citită cu sufletul curat, în fața unei icoane și a unei candele pentru a elibera inima de greutăți emoționale și mintea de gânduri nefericite.
„Stăpâne, Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, când Te-ai născut din Fecioara Maria în Betleemul Iudeii, cu spaimă făpturile s-au minunat şi lumea s-a bucurat de Naşterea Ta, Cel ce ai făcut pe om după chipul şi asemănarea Ta şi i-ai dat botezul spre pocăinţă; Care ne-ai adus pe noi la preacuratele zilele acestea pentru înfrânarea patimilor, spre nădejdea Învierii, şi ne îndreptezi pe noi spre adevărul dumnezeirii Tale şi ai luminat mintea noastră spre a Te cunoaşte pe Tine, Fiul lui Dumnezeu, Care ridici păcatele a toată lumea. Tu şi acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi precum ai primit pe Petru, care se afundase în mare, iar mai pe urmă, lepădându-se de Tine, dar plângând cu amar, iarăşi l-ai primit. Că am auzit glas grăind şi magii închinându-se cu daruri şi îngerii cântând, iar Irod tulburând-se, că Dumnezeu în trup S-a arătat spre mântuirea noastră.
Pe Tine acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, toată făptura Te laudă, grăind: Hristos Se naşte, măriţi-L! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Puterile îngerilor se bucură, cetele mucenicilor se veselesc văzând mărita şi cinstita serbare, şi toţi după vrednicie o laudă cu inima şi cu buzele. Şi acum, Bunule, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi, precum şi plecarea genunchilor şi umilinţa noastră, ca plinind poruncile Tale, curaţi şi neprihăniţi, ajungând acum la cinstită Naşterea Ta, să ne împărtăşim cu Preacuratul Trup şi Cinstitul Sânge al Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia se cuvine mărirea, cinstea şi închinăciunea, împreună şi Tatălui şi Duhului Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor.
Amin!”
Sursă: wowbiz.ro doxologia.ro