Unde s-a născut Raed Arafat? Pasiunea pentru medicină l-a adus în România

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 24 mar 2023, 21:29

Raed Arafat este șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

Sursa: Facebook Raed Arafat

Unde s-a născut Raed Arafat și cum a ajuns acesta în România?  

Unde s-a născut Raed Arafat și ce studii are fondatorul SMURD și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne? Pasiunea pentru medicină l-a adus pe Raed Arafat în România, acolo unde a revoluţionat sistemul de intervenţie de urgenţă. 

Citește și: De ce nu și-a întemeiat Raed Arafat o familie? Motivul pentru care fondatorul SMURD nu are soție și copii

Unde s-a născut Raed Arafat 

Raed Arafat s-a născut în capitala Siriei, Damasc pe 24 mai 1964 și și-a petrecut copilăria în orașul palestinian Nablus, în nordul teritoriului de azi al Cisiordaniei, situat la aproximativ 63 km de Ierusalim. 

Raed Arafat provine dintr-o  familie educată şi ambiţioasă. Tatăl, inginer electronist, a construit o avere impresionantă de la 0, ajungând unul dintre cei mai bogaţi oameni din oraş.

A început cu afaceri cu haine, a continuat cu vânzare de electronice, apoi cu fabricarea de săpun din ulei de măsline. Mama, fiica unor farmacişti din Damasc, era absolventă de Limbi Străine şi chiar dacă nu a profesat niciodată, a pus mare preţ pe educaţia celor 3 copii, scrie life.ro

În anul 1981, la vârsta de 16 ani, Raed Arafat a emigrat în România pentru a studia medicina, deși îi spusese tatălui că vine aici pentru a se înscrie la Politehnică. 

Ce studii are Raed Arafat 

După ce a ajuns în România, Raed Arafat a studiat limba română la Pitești, iar ulterior, a urmat  cursurile Universității de Medicină din Târgu Mureș și s-a specializat la Târgu  Mureș și Cluj în anestezie terapie intensivă. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

A terminat facultatea în toamna lui 1989 şi a depus cerere pentru un rezidenţiat în Franţa.

Până să-i fie aprobată viza de studiu a început însă Revoluţia, iar el s-a oferit voluntar la Ambulanţa din Cluj. Atunci a cunoscut un medic german specializat în medicina de urgenţă, iar cu ajutorul acestuia a schimbat vechea maşină cu o alta, mai mare, pe care a dotat-o cu un defibrililator şi alte echipamente necesare intervenţiilor de urgenţă, i-a pus girofar şi a început să o folosească unde era nevoie. 

Raed Arafat a participat la mai multe cursuri și seminarii de formare în domeniul asistenței
medicale de urgență, comandă și coordonarea serviciilor de urgenta,
managmentul situațiilor de urgență atât în țară, cât și în străinătate.  

Ca și studii universitare și post-universitare principale, Raed Arafat a obținut diploma de doctor-medic (1989), Diplomă de master în 2003 (Masteratul European în Medicină de Dezastre (EMDM) Universitatea Liberă, Bruxelles, Belgia si universitatea Piemnonte, Novara, Italia). 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne are un CV impresionant care poate fi consultat AICI

Citește și: Biografie și CV Raed Arafat: Cine este și cu ce se ocupă cel care a pus bazele SMURD în România

Motivul pentru care Raef Arafat nu are soție 

Raed Arafat, omul care a revoluţionat sistemul de intervenţie de urgenţă în România  şi care a pus bazele SMURD, a fost mereu foarte discret în ceea ce privește viața personală. Într-un interviu televizat, acesta a mărturisit care este motivul pentru care nu și-a întemeiat nicidată o familie.

Raed Arafat va împlini în curând vârsta de 59 de ani, iar faptul că până la această vârsta nu s-a căsătorit are legătură cu pasiunea sa de o viață: medicina de urgență. Raed Arafat a mărturisit că nu s-a căsătorit niciodată şi nici nu are copii pentru că nu s-ar fi putut dedica şi vieţii profesionale şi celei familiale în egală măsură. 

"Sunt o mie de răspunsuri care se pot da, dar uite aşa, simplu: pentru că era imposibil să combin lucrul pe care eu l-am făcut ani de zile cu o viaţă personală care să fie dedicată unei familii. Nu poţi să ai familie şi să ai în acelaşi timp o muncă în care eşti implicat 24 din 24, la maxim. Asta e părerea mea, plus că nu s-a întâmplat. La noi în familie, tatăl meu a fost însurat la 47-48 de ani. Suntem doi fraţi şi o soră. Fratele a fost subinginer, iar sora este medic. Eu am mers după pasiune, după muncă şi după dedicare totală la această activitate. Un concediu adevărat am avut ultima dată în 2004", a povestit șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, scrie  okmagazine.ro. 

Citește și: Raed Arafat, invitatul ediției de duminică, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

 

Taguri: