Unde se află cea mai veche biserică din România?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 aug 2024, 09:19

Biserica Sfânta Maria/Sântamaria Orlea 

Sursa: wikipedia.org

Biserica Sfânta Maria este considerată de către unii istorici cea mai veche biserică din România, iar misterele din spatele acesteia îi dau un plus de magie.

Creștinii ortodocși din România se bucură de peste 14.000 de lăcașuri de cult, fiecare fiind unică prin picturile realizate, vechimea pe care o are sau sfântului căruia îi este închinată. Ceea ce nu știu românii este că există o biserică în țara noastră ce are peste 700 de ani, iar în interiorul acesteia încă se realizează slujbe. Iată unde se află cea mai veche biserică din România.

Unde se află cea mai veche biserică din România

Biserica Sfânta Maria este considerată de unii istorici cea mai veche biserică din România, fiind construită între anii 1270 şi 1280. Deși aceasta a fost construită la sfârșitul anilor 1200, picturile realizate în stil bizantin datează de la începutul anilor 1300, iar specialiștii spun că sunt cele mai vechi din țară. Acest lăcaș de cult poate fi vizitat în satul Sântamaria Orlea, județul Hunedoara. 

Călugării și-au dorit ca această biserică să fie închinată Sfintei Fecioare Maria, însă aceasta a fost construită în apropierea dealului Orlea, astfel satul Sântamaria Orlea a primit numele bisericii și a

dealului din vecinătate. Cu toate acestea, de construirea bisericii s-a ocupat familia Kendeffy, acaestă familie fiind cunoscută pentru „stăpânirea” pe care a luat-o asupra satului.

„Ctitoria bisericii trebuie astfel atribuită acestei familii, pe care o vom mai întâlni de altfel în legătură cu ruina de biserică de sub Cetatea Colţei. Familia Kendeffy a stăpânit de fapt, din vechime, satul Sântămărie. Cel mai vechi document care ne vorbeşte despre acest sat datează din 1363”,  arăta istoricul Virgil Vătăşianu, în volumul „Vechile biserici de piatră româneşti din judeţul Hunedoara”, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Când are loc echinocțiul de toamnă 2024: Momentul în care noaptea devine mai lungă. Cum ne afectează acest fenomen astronomic

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea

Pe parcursul anilor această biserică a fost considerată un loc sfânt pentru catolici, ortodocşi şi calvini reformaţi din Ţara Haţegului, fiind un loc de conectare cu cele de sus și de rugăciune. Biserica Sfânta Maria aparține cultului reformat, chiar dacă numărul acestora s-a redus foarte mult, așa cum a mărturisit omul care are în grijă biserica. 

Când a fost restaurată biserica?

Ținând cont de faptul că satul a început să își piardă din locuitori, biserica și-a pierdut din vizitatori, iar starea acesteia a ajuns într-un punct de neimaginat.

Cu toate acestea, militarii din zonă și-au dorit să readucă la viață lăcașul de cult din Țara Hațegului, proces ce a început la jumătatea anilor ’80. Omul ce are grijă de biserică a explicat cum înainte de a fi restaurată, biserica Sfânta Maria ajunsese să fie un grajd de animale.

„Unii localnici au ajuns să își țină animalele în ruinele acestei biserici unicat.

O transformaseră în grajd. Lucram în Armată, iar împreună cu militarii unității din zonă am lucrat la curățarea și restaurarea ei. În 1985 am reparat podul și acoperișul lăcașului, mobilierul şi băncile originale au fost spălate şi curăţate, la fel şi podelele din piatră romană, murdărite de animale, iar oamenii care nu aveau ce căuta în ea şi intrau doar pentru a face distrugeri nu au mai fost lăsaţi înăuntru”, a povestit bărbatul.

În timpul acestei restaurări au fost redescoperite picturile, dar și cărămizile romane ce au fost folosite pentru realizarea pardoselii.