Unde se află moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, fost Arhiepiscop al Constantinopolului și cel mai mare predicator al Bisericii Ortodoxe? În anul 1997, Silvano Piovanelli, Cardinalul Florentei, a dăruit Bisericii Ortodoxe Romane o părticică din moaștele Sfântului Ioan Gura de Aur.
Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur
Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur la Constantinopol este sărbătorită de Biserica Ortodoxă în fiecare an, la data de 27 ianuarie.
Celui mai mare predicator din veacul de aur al creştinătăţii, Biserica îi serbează pomenirea de trei ori pe an: la 13 noiembrie, la 27 şi 30 ianuarie, precum şi în fiecare zi când se săvârşeşte Liturghia care-i poartă numele.
Această sărbătoare a aducerii la Constantinopol a moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur este închinată unui eveniment care a fost considerat, în secolul al V-lea, o binemeritată reconciliere duhovnicească a familiei imperiale bizantine în fața personalității istorice a Sfântului Ioan Gură de Aur.
Împăratul Teodosie al II-lea a dorit prin aducerea la Constantinopol a moaștelor Sfântului să îndrepte nedreptatea pe care părinții săi, Arcadiu și Eudoxia, au făcut-o prin scoaterea sa din scaunul de arhiepiscop al Constantinopolului și exilarea lui.
Împăratul, în semn de smerenie, și-a dat jos mantia de porfiră, semnul imperialității sale, și a întins-o sub racla cu sfintele moaște și a spus cu lacrimi în ochi: „ Iartă, părinte, greșeala ce ți s-a pricinuit ție din invidie! Să nu mă consideri pe mine părtaș la păcatul maicii mele, ca să pătimesc întru fărădelegea părintească.
Măcar că și eu sunt fiul celei ce te-a alungat pe tine, dar eu nu sunt vinovat în necazul ce ți s-a făcut. Iartă greșeala ei, ca și eu să fiu liber de mustrarea ce stă asupra ei. Tot pieptul meu îl plec la picioarele tale și toată puterea mea o închin rugăciunii tale. Iartă pe aceea ce te-a mâhnit pe tine cu exilul, cea neînțeleaptă, căci ea s-a căit întru ceea ce ți-a pricinuit și-ți cere iertare, cu smerenie rugându-se ție prin gura mea…”, scrie basilica.ro.
Unde se află moaștele Sf Ioan Gură de Aur
După trecerea la cele veșnice a Sfântului Ioan Gură de Aur pe 14 septembrie 407, a fost înmormântat în Comana din Pont, iar în biserica de aici se păstrează și astăzi sarcofagul unde au fost depuse prima data sfintele oseminte.
După 31 ani, adică pe 27 ianuarie 438, împăratul Teodosie al II-lea, fiul lui Arcadius, îndrumat de sfatul duhovnicesc al patriarhului Proclu, a adus moaștele Sfântului Ioan Gura de Aur din localitatea Comana la Constantinopol.
Sfintele sale moaște au fost așezate în Biserica Sfinților Apostoli în 438, de către patriarhul Proclu al Constantinopolului.O parte din sfintele sale Moaște au rămas în Biserica Sfinții Apostoli până la Prima cădere a Constantinopolului, în vremea Cruciaților, în anul 1204. După dureroasele lucruri săvârșite de cruciați, Moaștele Sfinților Ioan și Grigorie Teologul au fost duse în Veneția, iar mai apoi în Roma. Cinstitul său trup a fost așezat mai întâi într-un pridvor al unei Biserici medievale, închinate Sfântului Apostol Petru. Mai târziu, în data de 1 mai 1626, acestea vor fi transferate în Biserica cea mare a Sfântului Petru, fiind așezate într-o Capela special amenajata pentru ele.
După 800 de ani, moaștele celor doi sfinți au ajuns să fie înapoiata Bisericii din Constantinopol. Acestea au fost restituite Bisericii Constantinopolului în data de 27 noiembrie 2004, de către Papa Ioan Paul al II-lea, scrie pravila.ro.
Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur în România
În anul 1997, Silvano Piovanelli, Cardinalul Florentei, a dăruit Bisericii Ortodoxe Romane o părticică din moaștele Sfântului Ioan Gura de Aur, care se afla momentan în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, dar și la:
- Biserica Sfânta Mare Muceniță Ecaterina Paraclis Universitar (lângă Facultatea de Teologie Ortodoxă Iustin Patriarhul), București;
- Mănăstirea Mihai Vodă, București;
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
- Schitul Darvari, București.
- Biserica "Sfânta Ecaterina"- București;
- Mănăstirea Secu, Județul Neamț;
- Catedrala Episcopala din Craiova.
Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur în lume
Potrivit pravila.ro, părți din moașteșe Sfântului Ioan Gură de Aur se găsesc și la următoarele catedrale și mănăstiri din, Turcia, Grecia și Italia:
- Catedrala Sfântul Gheorghe, Patriarhia Ecumenica de Constantinopol (actualul Istanbul), Turcia;
- Mănăstirea Filoteu, Sfântul Munte Athos, Grecia, păstrează mana dreapta a Sfântului Ioan Gura de Aur;
- Mănăstirea Vatoped, Sfântul Muntele Athos, Grecia, păstrează cu mare cinste capul Sfântului Ioan, cu urechea ștanga întreaga
- Mănăstirea Varlaam, Meteora, Grecia;
- Mănăstirea Iviron, Sfântul Munte Athos, Grecia;
- Mănăstirea Dionisiu, Sfântul Munte Athos, Grecia;
- Mănăstirea Dochiariu, Sfântul Munte Athos, Grecia;
- Capela Imaculata Conceptie, Basilica San Pietro, Roma, Italia.
Rugăciune către Sfântul Ioan Gură de Aur
Rugăciune către Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur
„O, luminătorule a toată lumea, preabunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor necăjiți, sărguiește degrab a ne ajuta; izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică.
Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dăruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înălțimea gândului smerit, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire. Amin”