Unde se afla TINUTUL FOCULUI VIU si ce mistere se ascund aici!

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 04 oct 2020, 15:35

Unde se afla tinutul focului viu si ce mistere se ascund aici, aflati imediat! Pe colinele abrupte ale subcarpatilor de curbura, chiar in inima judetului Buzau, misterul pluteste in aer sau mai exact in  flacarile care ard neincetat.

Ca sa dezlegam misterul focului viu, am pornit la drum. Drumetia noastra a-nceput intr-o zi cu soare si cer senin. Cam 2 ore! Atat am facut din Capitala pana aici.

Lopatari, judetul Buzau. Drumul lung, insa, si anevoios abia de-acum incepe.
Dupa 45 de minute de drum anevoios,ajungem impreuna cu profesorul Zota  langa focul  misterios despre care oamenii  locului spun ca ar fi  „focul iadului”.

Ce ii face pe localnici sa creada ca aici se deschid portile iadului?  Cine-ntretine valvataia clipa de clipa? Unde isi are sursa  focul  care tulbura linistea acestor meleaguri de poveste si trezeste curiozitatea  turistilor?

„Legenda spune asa, ca in vremuri de demult, era batranul Giurgiu, care avea 3 fete.

Le-au furat furiile, furul mare, furul mic....muntii pe care i-am vazut, si le-au alergat aici. Si aici era „codul iadului”. Aici, cu toata smoala aceasta si catranul, s-a aprins toata valea si a rabufnit cu totul. Si furii s-au speriat si au ramas impietriti acolo in munti.”
, povesteste profesorul Ion Zota, ghidul nostru.

Codul iadului pentru cei care nu-nteleg limba acestor focuri, miracol pentru locuitorii din Lopatari, obisnuiti cu-acest tinut inflacarat.

Asa, si-au facut aparitia in fata ochilor nostri, flacarile care inca din  antichitate  au fost  mentionate in scrierile istoricilor.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Specialistii isi explica misterul flacarilor neobosite destul de simplu! „Sunt acumulari naturale de gaz, cantonate la cel mult un kilometru adancime. Printr-un sistem de fisuri, fracturi ajung la suprafata. In contact cu aerul, se aprind.”,

explica geologul Octavian Coltoi. Atat de mari sunt flacarile incat ne putem pregati ceva de-ale gurii!

In timp ce branza se perpeleste la focul viu, ghidul nostru  sta cu ochii in patru.  Stie ca oricand flacarile pot sa formeze un cerc si sa ne inconjoare. „Fara sa-mi dau seama, am stat aici, am rascolit, dupa aia m-am trezit ca mi-au luat foc pantalonii. Pare locul perfect pentru picnic.

Vii aici cu tot ce-ti trebuie, te instalezi, cu un cort sau fara. ”, ne povesteste ghidul.

Dupa asa o masa copioasa, am prins forta sa  facem cale intoarsa. Am mancat, ne-am incalzit la focul viu, am vazut cum arata aceste flacari si de ce sunt ele capabile. Ceasul e spre seara, se lasa amurgul. Eu zic s-o luam spre casa. Veni, vidi, vici.

Mai greu este atunci cand  n-ai un ghid  care sa-ti indice drumul, locul nu este marcat iar turistii abia gasesc poteticile care sa-i conduca spre focul viu.

Despre acest loc desprins  parca din basme  s-au scrise multe! Putini, insa, le si cunosc.

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.