Pașaportul este necesar pentru cei ce călătoresc în state ce nu fac parte din Uniunea Europeană, doar pe baza cărții de identitate nu puteți intra în aceste state. Iată care este taxa de pașaport și unde puteți să o achitați.
Citește și: Unde se plătește taxa pentru cartea de identitate. Ce sumă trebuie să achiți
Cât și unde trebuie să plătești pentru pașaport
Taxele pe care trebuie să le plătiți pentru a vă face pașaportul diferă în funcție de tipul acestuia, dar și de vârsta pe care o are persoane care își face documentul. Pentru un pașaport simplu, electronic, suma pe care românii trebuie să o achite este de 258 de lei pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani, iar pentru cei cu vârsta de sub 12 ani, suma necesară pentru plata taxei de pașaport este de 234 de lei.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Începând din anul 2020, persoanele ce își fac sau își schimbă pașaportul pot plăti suma de pașaport la casieriile unităţilor CEC Bank, dar și la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank.
Această taxă poate fi achitată și online, prin platforma Ghiseul.ro. Toate aceste variante vor necesita o serie de informații: numele, prenumele şi CNP-ul persoanei beneficiare; tipul pașaportului solicitat; contul IBAN, codul fiscal și denumirea Instituţiei Prefectului judeţului sau Municipiul București unde va fi depusă cererea de eliberare; suma plătită.Citește și: Taxă pașaport 2023: Actele necesare pentru eliberarea pașapoartelor și cum se pot face programările online
Acte necesare pentru realizarea pașaportului 2023
Persoanele ce își doresc să obțină un pașaport electronic simplu vor trebui să prezinte anumite documente în format original, iar acestea sunt actele de care aceștia au nevoie pentru realizarea pașaportului în 2023.
Pașaport pentru persoanele majore cu domiciliul în România
- Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cei care aleg să prezinte Cartea de identitate provizorie au nevoie și de certificatul de naştere, în original.
- Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau dovada tranzacției, pe suport hârtie sau în format electronic, care conține numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie, precum și suma achitată.
- Paşaportul anterior, dacă acesta există.
Pașaport pentru cei mai mici de 14 ani, cu domiciliul în România
- certificatul de naştere al copilului, în original;
- actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original;
- dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
- paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există;
- în situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.
-
Citește și: Taxă pașaport 2023: Cât trebuie să plătim pentru eliberarea unui pașaport biometric sau temporar
Surse: pasapoarte.mai.gov.ro, wowbiz.ro