Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a avertizat asupra probabilității producerii unui seism puternic, subliniind că nu poate fi determinat momentul exact al acestuia sau zona în care se va produce. Cu toate acestea, el a evidențiat importanța unei pregătiri corespunzătoare pentru a reduce impactul asupra populației și infrastructurii.
În România se anunță un cutremur mare
Pentru a sprijini eforturile de prevenire, a fost lansată prima hartă interactivă a României, care identifică zonele cu risc seismic ridicat. Această platformă este actualizată constant în funcție de activitatea seismologică, iar
„Întrebarea, știți, pe riscul seismic – și nu vreau nici să creez nici panică, nici alte tipuri de reacții – nu este dacă va veni. Va veni un seism puternic în România. Întrebarea este când va veni, ceea ce astăzi nu putem să știm cu siguranță.
Ministrul a accentuat necesitatea implementării unor măsuri esențiale pentru protejarea cetățenilor. Printre acestea se numără consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat, o inițiativă prin care statul va acoperi integral costurile lucrărilor, fără a solicita contribuții financiare din partea proprietarilor.
Această abordare are scopul de a accelera procesul de renovare a imobilelor vulnerabile și de a asigura un nivel crescut de siguranță în fața unui eventual seism.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Toate ajutoarele de la stat urmează să fie primite direct pe card! Care este programul stabilit?
„Din punct de vedere al fondului construit, nu suntem foarte bine. Sigur, noi nu avem o evaluare încă finală, pentru că noi în 2022 am creat un nou cadru legislativ, o nouă lege pe riscul seismic, care a schimbat filosofia de abordare a statului, vă dau un simplu exemplu, și nu a fost ușor. Este o totală schimbare de abordare a statului față de această problematică”,
Ministrul Dezvoltării este preocupat de siguranța românilor
Un alt aspect crucial menționat de Cseke Attila este evaluarea infrastructurii existente pentru a identifica punctele slabe și necesarul de intervenții. Autoritățile lucrează în parteneriat cu experți în domeniul construcțiilor și ingineriei pentru a stabili cele mai eficiente soluții în vederea reducerii riscurilor.
„Investim în viața oamenilor, în primul rând. Clădirea și pereții din clădire nu sunt decât mijlocul prin care vreau să-l ocrotesc pe cetățean. Drept urmare, noi avem finanțare de la bugetul de stat, 100% nerambursabil, inclusiv în consolidări de risc seismic de blocuri de locuințe cu proprietate exclusiv privată”, a mai declarat Cseke Attila.
Citește și: Pericol seismic în apropierea României! Experții vorbesc despre posibilitatea unui cutremur devastator
Pe lângă aceste măsuri, se pune accent pe educarea populației în ceea ce privește comportamentul adecvat în cazul unui cutremur. Campaniile de informare sunt esențiale pentru ca oamenii să fie conștienți de pașii pe care trebuie să îi urmeze în situații de urgență, reducând astfel riscul de pierderi umane și materiale.