Unde sunt amplasate cele 7 minuni ale lumii antice. FOTO

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 24 iul 2022, 10:55

Cele 7 minuni ale lumii antice au atras, de-a lungul timpului, atenția mai multor istorici și nu numai. Noi vă spunem unde sunt amplasate și ce a mai rămas din ele în prezent.

Lista celor 7 minuni din antichitate a fost realizată pentru prima dată în secolul al II-lea î.Hr, de către Antipater din Sidon. Aceasta cuprindea clădirile care erau aproape de Marea Mediterană și de care elenii erau foarte mândri. Lista era, de fapt, un ghid pentru cei care își doreau să viziteze cele mai populare destinații din acea perioadă. 

Cele 7 minuni ale lumii antice: Piramida lui Keops

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că piramidele au fost considerate întotdeauna minuni ale lumii antice. Astfel, de pe lista celor 7 minuni nu avea cum să lipsească o astfel de atracție. 

Marea Piramidă de la Gizeh este, de altfel, singura dintre cele 7 minuni ale antichității care a rămas și în zilele noastre, aproape în forma sa originală. Construcția datează din anul 2550 î.Hr

și este cea mai veche din lista celor 7 minuni. 

A fost realizată special pentru faraonul Keops, care a făcut parte din dinastia a IV-a, și este cea mai impunătoare construcție făcută de cei care realizau piramide în Regatul Vechi al Egiptului. 

Atunci când a fost ridicată, Marea Piramidă de la Gizeh avea 146 de metri înălțime. În prezent, are 138 de metri.
Blocurile de piatră din care este realizată sunt puse unul peste altul, fără ciment între ele. 

Marea Piramidă de la Gizeh are trei încăperi: subteranul, ”Camera Reginei” și ”Camera Faraonului”. Este localizată în Egipt, pe Platoul Gizeh, din orașul Gizeh.

Lista completă a minunilor din lumea antică

A doua minune din Antichitate este reprezentată de Grădinile suspendate din Babilon. Construcția a fost realizată în anul 605 î.Hr.,

dar inundațiile au distrus-o, în anul 562 î.Hr. 

Nabucodonosor al II-lea a dat ordinul pentru ridicarea acestei superbe construcții, pentru soția sa, Amitis. Cu toate acestea, Grădinile suspendate din Babilon au intrat pe lista celor 7 minuni, cu numele reginei Semiramis. 

Ruinele acestei construcții se găsesc în apropiere de Mosul, în Irak. 

Statuia lui Zeus din Olimpia a fost construită, bineînțeles, în onoarea zeului păgân.

Deși grecii i-au ridicat un templu în anul 435 î.Hr., statuia propriu-zisă a apărut în acel loc după 30 de ani. 

Capodopera avea 17 metri înălțime și era făcută din fildeș. În secolul al V-lea î.Hr., templul a fost distrus, iar statuia lui Zeus a fost transportată la Constantinopol. 

În anul 356 î.Hr., un incendiu a nimicit -o în totalitate. Arheologii au descoperit în Olympia mai multe fragmente ale templului lui Zeus, dar și soclul pe care a stat statuia. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Templul Artemidei din Efes a fost construit din aur și fildeș și avea o înălțime de 18 metri, lățimea de 52 de metri și o lungime de 105 metri. A fost ridicat în anul 550 î.Hr., în Efes, dar a fost ars în anul 356, de către un locuitor al orașului, Herostrat. 

Acesta a fost executat pentru fapta sa, iar Alexandru cel Mare a restaurat construcția. În 263, Templul a fost jefuit și distrus. Câteva relicve din Templul zeiței Artemis din Efes se află la 50 km de Izmir, Turcia.

Mausoleul de la Halicarnas a fost ridicat în anul 351 î.Hr., la ideea regelui Mavsol și a soției sale, regina Artemisia. După moartea lor, trupurile ar fi trebuit să fie așezate în interiorul clădirii. 

Mausoleul a fost distrus însă în secolul al XIII-lea, de un cutremur. Locul în care a fost ridicată această capodoperă arhitecturală se află în localitatea Bodrum, Turcia. 

Colosul din Rodos a fost construit în anul 280 î.Hr. și avea 36 de metri înălțime. Statuia îl înfățișa pe zeul grec al Soarelui, Helios. Cadrul era din fier cu lut și cu bronz. Statuia era situată chiar la intrarea în port și putea fi văzut de pe toate insulele din apropiere. 

Colosul a fost dărâmat însă de cutremure, în anul 224 î.Hr. Locul unde s-ar fi aflat impresionanta statuie este intrarea în Castelul Templierilor. 

Farul din Alexandria a fost construit în secolul al III-lea î.Hr. și era cunoscut și sub numele de Farul Pharos. Avea trei turnuri și o înălțime de 140 de metri. În vârful Farului se afla statuia zeului mărilor, Poseidon. 

Farul lumina suprafața apei pe o distanță de 60 de kilometri. După 1000 de ani, Farul din Alexandria a fost dărâmat de un cutremur.

Ruinele Farului au fost găsite aproape de orașul Alexandria. 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.