Ungaria are pentru prima dată în istoria ei o femeie președinte al țării! Cine este Katalin Novak

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 11 dec 2022, 06:35

Katalin Novak a fost votată președintele Ungariei

Sursa: Facebook Katalin Novak

Ungaria are pentru prima oară în istorie o președinte a statului femeie. Este vorba despre Katalin Novak (44 de ani).

Katalin Novak a candidat pentru președinția statului ungar din partea partidului de guvernământ Fidesz, condus de premierul Viktor Orban. În Ungaria președintele țării este ales prin votul Parlamentului.

Katalin Novak a fost ministru al familiei din partea partidului Fidesz. În urma votului din Parlament, acolo unde a primit 137 de voturi pentru din cele 188 exprimate, ea îşi va prelua mandatul la 10 mai. Candidatul opoziţiei, Peter Rona, a primit doar 51 de voturi.

În primul ei discurs în calitate de preşedintă aleasă, Novak a promis să fie „o bună şefă de stat care să apere familia ca fundament al suveranităţii”, informează hotnews.ro. Totodată, ea a calificat drept „inacceptabilă invazia rusă în Ucraina”.

Și premierul ungar Viktor Orban, considerat un apropiat al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a condamnat invazia rusă din Ucraina.

Citeste si: Ultimă oră! Vladimir Putin, anunț neașteptat despre negocierile cu Ucraina: „Există unii paşi pozitivi”

Cine este Katalin Novak

Katalin Novak are 44 de ani şi este mamă a trei copii. A fost vicepreşedinte al partidului de guvernământ Fidesz până la congresul partidului din luna noiembrie a anului trecut.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Are studii economice, de drept şi administraţie publică absolvite în Ungaria şi Franţa. A trăit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte mai multe limbi străine: engleza, franceza, germana şi spaniola.

Katalin Novak a fost acuzată că ar fi o marionetă a lui Viktor Orban, dar politiciana a negat vehement acuzațiile.

„Cei care spun că aș fi doar o marionetă în această poziție mă degradează nu doar pe mine personal, ci femeile în general.

Ei presupun că o femeie nu poate fi un funcționar public suveran capabil de a lua decizii autonome”, a declarat Katalin Novak într-un interviu pentru publicația ungară index.hu.

Katalin Novak va avea un mandat de 5 ani ca președinte al statului. Ea îi succede în funcție lui Janos Ader, care a fost ales președinte al statului ungar tot cu voturile partidului Fidesz, condus de premierul Viktor Orban.

Viktor Orban conduce Ungaria, ca prim-ministru, din 2010 încoace. Anterior a mai fost premier în perioada 1998-2002.

Citeste si: Vicepreședintele SUA a sosit în România și s-a întâlnit cu Klaus Iohannis! Kamala Harris ne dă asigurări: Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO