Ungaria discriminează străinii prin prețuri mai mari la combustibil. Comisia UE amenință cu darea în judecată a țării

Author: Lavinia Medrea

Ungaria discriminează străinii prin prețuri mai mari la combustibil. Comisia UE amenință cu darea în judecată a țării

Sursa: Twitter

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a solicitat Ungariei să oprească prețurile discriminatorii la combustibil pentru mașinile străine, altfel riscă să fie dată în judecată, conform unui document al Comisiei Europene, citat de Reuters.

Prețurile discriminatorii la combustibil pentru vehiculele cu numere străine reprezintă un nou motiv de dezacord între Comisia Europeană și Ungaria. Tensiunile dintre Bruxelles și prim-ministrul ungar Viktor Orban sunt din ce în ce mai intense în ultimele luni, având în vedere că Budapesta a sistat mult timp negocierile pentru un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în vederea pedepsirii acesteia pentru războiul pornit în Ucraina, potrivit digi24.ro.

Comisia Europeană cere Ungariei să oprească prețurile la combustibil discriminatorii pentru vehiculele cu numere străine

La începutul anului 2022, Ungaria a hotărât că vehiculele cu o greutate de peste 7,5 tone și camioanele cu plăcuțe de înmatriculare străine care cântăresc peste 3,5 tone nu vor putea achiziționa combustibil subvenționat la prețul de 480 de forinți (1,31 dolari) pe litru, ci vor fi obligați să plătească prețul pieței.

Citeste si: Joe Biden vine în Europa la sfârșitul lunii iunie. Președintele american participă la summitul NATO și summitul G7

Breton a declarat că acest lucru ar însemna că vehiculele cu numere de înmatriculare din alte țări UE sunt nevoite să achite cu 50-60% mai mult pentru combustibil față de vehiculele cu numere de înmatriculare maghiare, reprezentând o discriminare indirectă, care încalcă normele UE.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„Vă cer să ne furnizați un răspuns cu privire la justificarea și perioada de valabilitate a acelor măsuri, care ar putea constitui încălcări ale legislației UE”, a transmis Breton, într-o scrisoare către ministrul Tehnologiei din Ungaria.

„De asemenea, vă cer să suspendați aplicarea acestor măsurilor până când va fi asigurată conformitatea acestora cu legislația UE”, a mai subliniat acesta.

Citeste si: Zvonurile despre bolile pe care le ale Vladimir Putin continuă! Care este, de fapt, starea de sănătate a liderului rus

Comisia Europeană, subliniază Breton, are tot dreptul să înceapă proceduri urgente pentru încălcarea dreptului comunitar, care pot duce până darea în judecată a Ungariei, dar și la sancțiuni sub formă de amenzi.

Ungaria, de cealaltă parte, a motivat de ce există o discrepanță când vine vorba de prețurile combustibilului, și anume din cauza „turismului pentru combustibil” și din cauza creșterii traficului de tranzit, care

a dus la majorarea consumului de combustibil.