Propunerea legislativă ce vizează dublarea pensiilor pentru agricultorii români în următoarea perioadă marchează un pas important către o mai mare echitate socială în ceea ce privește sistemul de pensii din țară.
Agricultorii vor beneficia de pensii dublate
Modificările propuse în cadrul Legii 360/2023, care reglementează sistemul public de pensii, au scopul de a corecta discrepanțele existente în ceea ce privește veniturile pensionarilor din acest domeniu.
„Pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste, precum şi pentru fiecare an de contribuţie realizat de ţăranii cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, până la data intrării în vigoare a Legii nr.
Faptul că acești oameni au contribuit la hrana națiunii, aducând în câmpuri și livezi rodul muncii lor, nu trebuie să fie uitat atunci când vine vorba de asigurarea unui nivel adecvat de trai la bătrânețe. Astfel, propunerea de a dubla pensiile pentru agricultori reprezintă recunoașterea și aprecierea contribuției acestora la economia țării.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Agricultorii vor fi avantajați de noua lege a pensiilor
Cu toate acestea, modificările legislative necesare pentru implementarea acestei măsuri trebuie să fie bine gândite și să țină cont de sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii pe termen lung. Inițiatorii proiectului de lege subliniază necesitatea acestor modificări în lumina diferențelor semnificative dintre pensiile agricultorilor și celelalte pensii din România. Ei argumentează că astfel de măsuri sunt esențiale pentru asigurarea unei vârste de bătrânețe decente pentru toți cetățenii, indiferent de domeniul din care provin.
„Astfel, aceştia se regăsesc adeseori în dificultăţi economice atunci când vine vorba de procurarea medicamentelor. A alimentelor şi plata serviciilor necesare traiului”, conform proiectului legislativ.
Citește și: Recalcularea pensiilor în 2024: Data de la care se aplică noua formulă de calcul a pensiilor
Modificarea propusă în legislație nu este doar un act formal, ci reprezintă o încercare de a corecta această inechitate și de a asigura că toți pensionarii, indiferent de domeniul din care provin, beneficiază de un nivel adecvat de trai după ani de
muncă dedicată țării și comunității lor.